Уз име Мине Мијатовић државни рекорди и титуле: Превазишла и своја очекивања

Како је завршила пионирски стаж, освајањем титула и обарањем рекорда у три дисциплине (на 60, 200 и 300 метара), тако је Мина Мијатовић, атлетичарка новосадског Борца с Клисе, наставила и у категорији млађих јуниорки.
atletika
Фото: Мина Мијатовић (десно) успешна у сезони у дворани Фото: Српски атлетски савез

Од првог такмичења могло је да се примети да ће сезона у дворани спринтерке коју тренира Данијела Шпирић бити успешна.

На три првенства Србије освојила је седам медаља, прву у сениорској конкуренцији, оборивши "успут" и два државна рекорда - на 60 и 200 метара, за млађе јуниорке.

Најпре се Мина надметала с вршњакињама у млађејуниорском узрасту и постала је првакиња Србије на 60 и 200 метара, а вицешампионка на 60 м - препоне. Недељу дана касније је, на јуниорском шампионату, узела злато на 200 и 60 метара - препоне, а бронзу на 60 м.

Уследио је шлаг на торту, прва сениорска медаља, бронза на 200 метара, на дебију на Првенству Србије у тој категорији.


Деби у дресу Србије

Мина Мијатовић је први пут обукла дрес Србије и дебитовала је на јуниорској Балканијади у Београду. Са штафетом 4x400 метара освојила је злато, а на 60 препоне је била пета, с личним рекордом – 8,67 секунди.

– Било је то посебно искуство и улазак у у међународна такмичења. Било ми је лепо с екипом и задовољна сам што сам се нашла у дресу Србије. Било је мало треме пред штафету, али за препоне сам била опуштена, јер сам знала да сам убедљиво најмлађа и да сам дошла да видим како је трчати с бржима од себе – описала је Мијатовићева.


– С обзиром на то да сам прешла у категорију млађих јуниорки, имала сам више такмичења и јачу конкуренцију, тако да је сезона у дворани била напорнија од претходних – рекла је Мина Мијатовић.

Фото: Са Миланом Тирнанић и Иваном Илић на постољу сениорског државног првенства Фото: Српски атлетски савез

У омиљеној дисциплини, на 200 метара, Мина је два пута у року од недељу дана оборила државни рекорд. Најпре је границу, с 25,06, спустила на 25,02 секунди, а потом је ишла и 24,90.

Трећи пут је, на сениорском државном, изједначила сопствени рекорд. Управо је на тој смотри, у групи, поставила најбољи резултат у Србији икада на 60 метара, када је штоперицу зауставила на 6,57 секунди. Трчала је и финале, у ком је била шеста.

– Превазишла сам и сопствена очекивања ове сезоне. Циљ је био да пробам да „вијам” државне рекорде, али нисам знала да ћу баш сваки викенд то да радим, тако да су сви били шокирани. Планирали смо да покушам да дођем до рекорда на сениорском државном, јер сам ту имала већу конкуренцију и тада ми је лакше да трчим. Успела сам у томе на 60 метара. Испунила сам највећа очекивања за ову годину – објаснила је Мина.

Европско циљ на лето

Мина Мијатовић има норму на 200 м за Европско првенство за млађе јуниорке у Банској Бистрици у јулу.

– Сада се припремамо за сезону на отвореном. Ићи ћу први пут на репрезентативне припреме у Бар у априлу, на три седмице. Потрудићу се да освојим норму и за 100 метара за европско. Државни рекорди нису приоритет, јер имам још две године у конкуренцији млађих јуниорки – рекла је Мина.


К. Бугарски

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести