Велика награда Каталоније у мото ГП шампионату: Маркес тријумфовао у Барселони

Шпански возач Марк Маркес славио је у трци за Велику награду Каталоније у мото кросу и та победа је остала у сенци инцидента који је изазвао његов колега Хорхе Лоренцо. Маркес је имао успешан дан остваривши трећу победу у каријери на стази у Барселони и тако је уписао изузетно лаких 25 бодова.
markes, fonet
Фото: Mark Markes, foto: FoNet

Трка је тек почела када се догодио први инцидент, Бредли Смит је покупио Алеша Еспаргара, збацио га с мотоцикла и Еспаргаро је био видно повређен пошто је једва седео на свом мотоциклу и уз помоћ људи из бокса сишао са истог. Битка за победу је била веома интересантна и напета. Маркес је обишао Квартарара, па је изгубио позицију од Довициоза којем је ова трка била изузетно важна у борби за шампионску титулу.Прошлогодишњи победник Хорхе Лоренцо прилично је напредовао и освајао позиције на свакој кривини. Покушао је да нападне Маверика Вињалеса, био је превише брз, направио је катастрофалну, почетничку грешку, ушао пребрзо у кривину и покупио чак три возача у кривини број 10. Настрадали су Маверик Вињалес, тадашњи лидер Андреа Довициозо и икона мотоспорта Валентино Роси. Тако смо видели чак четири велика возача и некадашња светска шампиона на асфалту како пре времена завршавају трку у Барселони.

Својим несмотреним потезом Лоренцо је фактички уништио трку која је претендовала да буде веома занимљива. Квартараро, Петрући, Милер, Крачлоу и Ринс нису дозволили да трка буде досадна и да прође у сенци Маркеса, чија предност није ишла испод 5 секунди. Велике борбе водили су Милер и Крачлоу, све док британски возач није излетео у шљунак шест кругова пре краја. Пре овог несрећног маневра, Алекс Ринс је мајсторски успео да остане на свом мотоциклу, притом гледавши да не покупи Петрућија и Квартарара. Квартараро је успео да вози паметно и да обиђе Петрућија за позицију број два, коју је до краја трке и успео да задржи и по први пут у каријери нашао се на победничком постољу.

Петрући је завршио трећи, Алекс Ринс четврти, пети је био yек Милер, а шести Пол Еспаргаро испред Накагамија, Рабиоа и Зарка, док су Јаноне, Оливеира и Гинтоли. Занимљиво, само 13 возача завршило је трку у Барселони услед великог броја инцидената.

Доминантна победа Марка Маркеса учврстила је његову лидерску позицију у МотоГП шампионату света. 

С. Р.

Трка мото 3 била веома занимљива: Прва победа Рамиреса

У Барселони се возила седма трка у најслабијој категорији (мото 3) и била је изузетно занимљива. трку. Тријумф је припао фантастичној екипи Леопард Рејсинга, тачније њиховом возачу Маркосу Рамиресу, који је искористио грешке својих ривала и први прошао кроз циљ.

Као што то обично бива у овој категорији, видели смо велики број обилажења и велики број падова, па је много возача трку завршило пре времена. У овој  лудници, Маркос Рамирес је први прошао кроз циљ, пратили су га Арон Кане и Селестино Виети, док је Алонсо Лопес завршио као четврти.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести