Велико признање UEC председнику БСС Радомиру Павловићу

Председник Бициклистичког савеза Србије Радомир Павловић (61) изабран је у састав Техничке комисије Европске бициклистичке федерације (UEC) за такмичења на писти.
БСС/Председник БСС Радомир Павловић
Фото: БСС/Председник БСС Радомир Павловић

Писмо којим је наш национални Савез обавештен о части која је Павловићу указана, потписао је председник UEC Швајцарац Енрико дела Каса.

С обзиром на то колико је Бициклистички савез Србије конкурентан, боље рећи колико није конкурентан, у међународним оквирима, избор Павловића највише је признање његовој личној бициклистичкој каријери, од такмичарске и тренерске до позиције функционера у националном Савезу. Осим председника, некадашњег белгијског шампиона Јоса Сметса (65), уз Павловића су у Комисији још: некадашња европска и светска шампионка, Немица Миријам Велте (36), селектор португалске репрезентације на писти Габријел Ментес (48), до недавно активан такмичар Мартин Лолесгарт (36) из Данске и Француз Паскал Саргент (52).

-Значајно ми је признање указано – искрено је на вест из Лозане реговао Павловић. – Рачунам да је то и велико признање националном Савезу и српском бициклизму уопште. Зато бих да искористим прилику и да сада јавно захвалим свим сарадницима који су препознали и подржали визију развоја нашег спорта коју сам приликом избора за председника предочио на изборној Скупштини. Хвала и онима који нису гласали за мене и мој тим. Најважније је да смо сви ту у корист спорта коме смо поклонили најлепше године живота, свесни да нам се уложено никада и ничим не може да врати, осим великим  личним задовољством садржајима на два точка.


Каријера за пример

Дипломским радом на Факултету за спорт и физичку културу у Београду Павловић је обрадио тему „Припрема младих бициклиста“, да би потом одбранио и магистарски рад наслова „Утицај различитих видова тренинга на припрему специјалних јединица полиције“. Био је члан Олимпијског комитета Србије. Водио је репрезентацију на Олимпијским играма у Риу 2016, Европским играма у Бакуу 2015, Олимпијским играма младих у кинеском Нанџингу 2014, на зимској универзијади у Харбину у Кини 2009. године.


На избор UEC-а утицала је такмичарска каријера, стручни рад, организационе способности и резултати рада кандидата у свим правцима деловања. Павловић је прошле године реизабран на функцију председника БСС, што је био знак колико поврење има у српском бициклизму. Уз све то, професор физичког васпитања, пензионер Жандармерије, Радомир Павловић је без мрље у каријери, како такмичарској, тако и оној која је уследила по силаску из седла. Функцију председника прихватио је у условима када би мало ко подметнуо леђа.

-Програм Бициклистичког савеза Србије усмерен је на развој квалитетног рада у клубовима, првенствено на рад са младима, враћање култа репрезентације, помоћ клубовима у њиховим организационим захтевима. - рекао је Павловић. - Један од приоритета у наредном периоду биће усмерен на повратак српског бициклизма у олимпијску породицу спортова, где смо имали представнике и у мушкој и у женској конкуренцији у Рио де Жанеиру пре седам година.

Колико је веран и одан бициклистичком спорту сведочи и податак да су његових петоро деце успешни бициклисти. Сви су освајали титуле у својим узрасним категоријама, а ћерка Марија која је на првенству Новом Саду пре седам дана освојила прву титулу државне првакиње у сениорској конкуренцији, победила је и на Отвореном првенству Бугарске на писти. Што се новосадског такмичења тиче, Павловић је честитао организаторима из новосадског Вела на одличној организацији. -Што се рада Савеза код куће тиче, организацију такмичења већ смо подигли на виши ниво у такмичењима за Куп Србије, као и појединачних шампионата у свим категоријама – каже Павловић. – О томе су коректним извештавањем сведочили и Дневникови новинари минулих година. Моја жеља такође је усмерена на стручно усавршавање тренера, по правилу бивших бициклиста, како бисмо услове и систем рада у српском бициклизму приближили европским и светским стандардима. 

Павловић је вишеструки првак Југославије у бициклизму, репрезентативац 147 пута. Коментатор је Еуроспорта за подручје бивше нам заједничке државе. Теорију стечену у науци, као и праксу стицану на такмичењима широм светра, годинама преноси својим наследницима у БК Полицајац.

Л.Бакмаз

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести