ВН Канаде: Хамилтону победа, Фетел због казне изгубио прво место

Луис Хамилтон, возач Мерцедеса, победник је Велике награде Канаде – седме трке у овогодишњем шампионату Формуле 1.
hamilton, tanjug ap
Фото: Luis Hamilton proglašen pobednikom VN Kanade, foto: Tanjug (Paul Chiašon/The Canadian Preš via AP)

Актуелни шампион није први прошао кроз циљ, већ Фетел, али како је дирекција трке одлучила да Немца казни због грешке у 48. кругу са пет секунди Британац је промовисан као победник. Фетел је са секундом предности ушао у циљ испред Хамилтона. Британац класификован као први и уписана му је пета победа ове сезоне, а 78. у каријери. На трећем месту завршио је Шарл Леклер.

Немац је у 48. кругу погрешио у кривини и затворио Хамилтона, међутим о том затварању може много да се прича, пошто је Фетел рекао да није видео Хамилтона и да је било ненамерно. Фетел је у директном дуелу са Хамилтоном направио грешку и имао излет ван стазе, а приликом повратка на њу ишао је директно у Британца. Чинило се да другачије није могао да реагује, пошто је губио контролу над задњим крајем болида, али је тркачка дирекција сматрала другачије и казнила га је додавањем пет секунди на време.

Фото: Tanjug (Ryan Remiorz/The Canadian Preš via AP)

Фетел се, иначе, по завршетку трке паркирао на почетку питлејна и није дошао до парк фермеа, а у првим тренуцима није желео да се придружи Хамилтону и Леклера на подијуму. Отишао је право у просторије свог тима, а тек потом је дошао до уласка на победничко постоље, али је претходно заменио обележја за позиције и испред болида возача Мерцедеса ставио број два, а на празно место оно које је за победника. Ферари има право жалбе све док резултати Велике награде Канаде не буду званични.

Леклер је имао поприлично усамљену трку на трећем месту, пошто ниједног тренутка није био угрожен, а четврти је био други возач Мерцедеса Валтери Ботас. Финац је до те позиције после директног окршаја са Данијелом Рикардом у Реноу, који је морао да се задовољи шестим местом, пошто га је у финишу претекао возач Ред Була Макс Ферстапен. Седми је био Нико Хилкенберг у болиду Реноа, испред другог возача Ред Була Пјера Гаслија, а освајаче бодова комплетирали су домаћи возач Ленс Строл и Данил Квјат из екипе Торо Росо.

Фото: Tanjug (Paul Chiašon/The Canadian Preš via AP)

Генерални пласман:

1. Луис Хамилтон 152

2. Валтери Ботас 132

3. Себастијан Фетел 100

4. Маск Ферстапен 88

5. Шарл Леклер 69

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести