Војвођанска рвачка академија свечано отворена у Кањижи

КАЊИЖА: Свечана предаја новоизграђеног објекта Војвођанске рвачке академије у Кањижу обављена је у присуству председника Скупштине АП Војводине Иштвана Пастора, председника рвачких савеза Србије и Мађарске Жељка Трајковића и Силарда Немета и других високих званичника.
с
Фото: М.Митровић

Међу њима су били и амбасадор Мађарске у Београду др Атила Пинтер, председника Спортског савеза Србије Давор Штефанек, те истакнути представници рвачког спорт из Србије и Мађарске, освајачи најзначајнијих медаља на Олимпијским играма, Светским и Европским првенствима.

Модерно здање, површине 3.000 квадратних метара, изграђено  је донацијом Владе Мађарске, а вредност инвестиције је преко 350 милиона динара. Оснивач Фондације Војвођанска рвачка академија су Влада Мађарске, а суоснивачи су локална самоуправа Кањиже, Национални савет Мађарске мањине у Србији и Мађарска рвачка академија „Козма Иштван” из Будимпеште.

Како је истакнуто на свечаности, у Војвођанској рвачкој академији, која ће почети са радом 1.септембра, обезбеђени су услови за стручан рад са  талентима, примерене 21.веку. Биће обухваћено око 40 најперспективнијих рвача старости 15 до 20 година како би се унапредио квалитет рвачког спорта и наши рвачки спремни укључивали у међународну конкуренцију.

Давор Штефанек и  Виктор Немеш су поручили да ће Војвођанска рвачка академија бити место где ће стасавати нови шампиони. Показну вежбу извели су рвачки таленти будући чланови академије. О значају улагња  у Академију у циљу развоја рвачког спорта говорили су Силард Немет, Жељко Трајковић и Иштван Пастор. 

- Славна традиција рвачког спорта је на путу да буде настављена јер смо изградили спортски објекат за 21. век. Не постоји спорт који је изнедрио више светских и олимпијских шампиона од рвања, а младе генерације које ће овде стасавати имаће најбоље могуће услове да наставе њиховим стопама - рекао је Пастор и изразио захвалност Влади Републике Мађарске, Влади Републике Србије, Општини Кањижа и свим бројним поједницима из рвачког спорта који су допринели да се „овај најлепши рвачки сан оствари“.

Фото: М.Митровић


Славна традиција рвачког спорта је на путу да буде настављена јер смо изградили спортски објекат за 21. век. Не постоји спорт који је изнедрио више светских и олимпијских шампиона од рвања, а младе генерације које ће овде стасавати имаће најбоље могуће услове да наставе њиховим стопама (Иштван Пастор)


Председник Рвачког савеза Србије Жељко Трајковић нагласио је да је сарадња рвачких савеза Србије и Мађарске дуго година веома успешна и да је допринела успесима обе земље у овом спорту. Он је оценио да је изградња овако модерног објекта „историјски догађај за рвачки спорт“ и да је на младима да сада искористе све потенцијале и услове које Академија нуди.

Председник Рвачког савеза Мађарске Силард Немет истакао је да ће, поред финасијске подршке за изградњу овог објекта, мађарска Влада наставити да и надаље подржава програме које ће Академија спроводити, као и програме који доприносе бољитку мађарске националне заједнице у Србији. Он је додао да млади спортисти сада имају могућност да постижу врхунске резултате уз пуно рада, воље, образовања и спортског жара.

 

М. Митровић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести