WADA суспендовала Русију са свих такмичења на 4 године

МОНТРЕАЛ: Извршни комитет Светске анти-допинг агенције (WADA) забранио је учешће спортистима Русије на свим међународним такмичењима у наредне четири године.
zastava rusie, freeimages
Фото: freeimages.com, ilustracija

Како је саопштено, WADA је одлучила да казни руске спортисте због манипулисања лабораторијским подацима.

"Препорука комитета за поштовање правила организације била је једногласно усвојена", наводи се у саопштењу WADA.

Русија је тако изгубила право да организује међународна спортска такмичења и подноси захтеве за њихову организацију, а њени спортисти не могу да учествују на Олимпијским играма и светским првенствима под националном заставом.

Извршни комитет WADA је увео четворогодишњу забрану учествовања на међународним светским догађајима руководству Олимпијског и Параолимпијског комитета Русије.

То значи да руски спортсити под заставом своје земље неће моћи да учествују на Олимпијским играма у Токију 2020. године, као и на Светском првенству у фудбалу у Катару две године касније.

Русија ће упркос забрани, моћи да учетсвује на Европском првенству 2020 у фудбалу, на којем је један од домаћина градова Санкт Петербург, јер УЕФА није сматрана "организатором највећих такмичења" на коју би се ова забрана односила.

Русија има 21 дан да уложи жалбу Суду за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани, а сви спортисти који докажу да нису умешасни у допинг скандал, моћи ће се такмиче под неутралном заставом.

"Желели сам да уведемо санкције које не могу да се које не могу да се ублаже. То дугујемо "чистим" спортистима, зато су санкције су морале да буду најјаче могуце", изјавила је Линда Хелеланд, потпредседница WADA.

Укупно 168 руских спортиста такмичило се под неутралном заставом на Зимским олимпијским играма 2018. године, након што је та земља добила санкције после Игара 2014. године, када је била домаћин у Сочију.

Руским спортистима било је забрањено да се под својом заставом такмиче у атлетици од 2015. године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести