Загревање за 93. Српски касачки дерби у знаку хуманости

На хиподрому Коњичког клуба „Бачка“ из Суботице одржан је шести такмичарски дан у овој сезони у оквиру ког је одржано седам касачких надметања.
IAGO D AMORE i Dejan Katanić
Фото: IAGO D AMORE i Dejan Katanić, фото: М. Новић

Суботички хиподром који са правом носи титулу центра касачког спорта Србије и овога пута био је домаћин најбољим касачкима, али без присуства публике и уз поштовањем свих мера у циљу спречавања ширења вируса КОВИД19.

Хладни јесењи дан на суботичком хиподрому отворен је победом грла Etta James A. T. и возача Мирка Орачића (1.24,2/2150м/а),а након дистанцирања грла Huperactive које је због начињеног прекршаја у завршници трке иако прво прошло кроз циљ морало да се задовољи другим местом. У трци под називом „Суботичке новине“  до треће победе у низу дошла је петогода Тагора вожена  вештом руком мајстора кајаса Миодрага Пантића, а која је касала у времену 1.19,9/2150м/а. Уследило је славље возача Петра Кнекта кога је до победе довело седмогоди Happy Day који је овом приликом касао у времену 1.20,7/2150м/а. У трци за грла од три године и старија домаћег одгоја, а  која су у досадашњој каријери зарадила до 4000 евра, након велике борбе грла Saphir AT и Сан Сира, односно возача Миодрага Пантића и Антуна Хорватског, у финишу трке вођство преузима, увећава своју преднос и први кроз циљ пролази четворогоди Сан Сиро, вожен сигурном руком од стране тренера и возача Антуна Хорватског, а на велику радост власника Драгана Лазаревића из Сивца. Сан Сиро до победе дошао касајући у времену 1.17,5/2150м/а.

Фото: SAN SIRO i Antun Horvatski, foto: M. Nović


Коњари великог срца

Драган Лазаревић из Сивца, је новчану награду коју је његов љубимац Сан Сиро освојио у трци донирао за лечење маленој суграђанки Ђини Зејак, а њему се придружио и тренер и возач Сан Сира, Антун Хорватски из Таванкута који је донирао износ месечног  пансиона и тренинга Сан Сира. Овај хумани гест поздравили су сви љубитељи касачког спорта и још једном је потврђени стих Звонка Богдана „Колико кажу коње волиш, толико ти душа вреди...“


У такозваној „брзој партији“ која је овога пута била резервисана за грла која су у досадашњој каријери зарадила до 20.000 евра, на стази дугој 20150м/аутостарт снаге је одмерило седам касача, и очекивано од старта се водила борба главних фаворита „Iago d’Amore“ и „Harley D Energy“ , уз константну минималну предност „Iago d’Amore“ . На око 600м до циља узданица  Штале „Dream Catcher“ из Сомбора,  Harley D Energy са тренером и возачем на сулкама Владимиром Прибићем појачава и на кратко преузима водећу позицију. Ипак пулен тренера Александра Димитријевића, „Iago d’Amore“ вожен од стране возача Дејана Катанића одговара на напад убрзава и враћа се на лидерску позицију те увећава своју предност у односу на ривале и на радост и одушевљење власника Петра, Тијане и Николете Жужић из Вишњевца, шестогоди „Iago d’Amore“ први полази кроз циљ касајући у времену 1.17,2/2150м/а.

Фото: SABATH BLACK AT I Branko Skenderovic, foto: M. Nović


Историјски успех вредан дивљења...

Оно по чему ће овај касачки дерби бити упамћен јесте чињеница да је учешће у истом изборило чак шест четворогодих касача из једне штале одгајивача и власника Animal TradeRacing Team-а из Змајева, Sabath Black А.Т., Inez Fox А.Т., Lilly Allen А.Т., Spinal Tap А.Т., Ian Janis А.Т. и Sugar Babe А.Т.,а који су под тренерском палицом Бранка Скендеровића. Овакав успех који се није десио у историји касачког спорта Србије је доказ да власници који су уједно и одгајивачи ових врхунских грла, као и тренер и његов тим који су у претходне четири године вредно тренирали и бринули о њима, раде врхунски посао, вредан дивљења и хвале.


Иако смо навикли да је главно надметање дана брза партија овога пута у центру пажње биле су две квалификационе трке за такозвану „Трку живота“, 93. Српски касачки дерби, а која је резервисана за грла домаћег одгоја старости четири године. По заради током досадашње каријере своје место у трци живота обезбедила су четири грла Spinal Tap A. T., Сан Сиро, Ian Janis A. T. и Montecatini, па је преосталих осам учесника морало да своје ушечће избори кроз две квалификационе трке (прва четири пласирана грла из сваке трке) на дистанци од 2150м/аутостарт.

Фото: DONITA FERM i Vladimir Pribić, foto: M. Nović

У првој квалификационој групи без већих узбуђења, сигурним касом прва кроз циљ пролази и бележи другу победу у низу узданица Штале „Dream Catcher“, четворогода Donita Ferm, вожена од стране тренера и возача Владимира Прибића. А која је овом приликом касала у времену 1.18,7/2150м/а, чиме је себе сврстала међу озбиљне фаворите у трци живота. Друго место припало је Sugar Babe А.Т. 1.18,9 возач Бранко Скендеровић, треће место заузео је Марино 1.19,7 возач Борис Кеченовић, док је четврто место припало Лепој Лејли 1.23,1 возач Александар Ранђеловић.

У другој квалификационој трци која је два пута трчана, собзиром да је у првом трчању након 900м од старта дошло до мањег инцидента у коме нико није повређен, што је најбитније, али је трка морала да се прекине и да се касније понови. Тако да је у другој квалификационој трци у прелепој и опуштеној завршници лако славио пулен Animal Trade Racing Teama из Змајева, Sabath Black А.Т. на са тренером и возачем Бранком  Скендеровићем на сулкама, а касајући у времену 1.21,6. Док су друго и треће место припале његовим шталским колегиницама Inez Fox А.Т. возач Јосип Габрић и Lilly Allen А.Т возач Мирко Орачић, док је као четврта кроз циљ прошла је Morena Lobell са возачем Лазом Балажевићем.

На тај начин комплетирана је листа дванаест величанствених, учесника трке живота 93. Српског касачког дербија који је на програму 11. oктобра у Суботици, када ће се након претрчаних 2600м/а сазнати ко ће понети титулу победника и сребрну потковицу. Срећно свима...

Милана Новић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести