Завршена 61. међународна трка Кроз Србију: Славље Француза Жана Губеа

Француски бициклиста Жан Губе победник је 61. међунардне трке „Кроз Србију“.
Kroz Srbiju
Фото: Најбољи бициклисти на трци Кроз Србију, фото: БСС

Он је жуту мајицу, дар градова домаћина, освојио у трећој етапи у Пријепољу и јуче је у финалном окршају од Милешеве до Чачка, уз помоћ својих другова, успео да сачува предност и упише се у историју. Његово име нашло се на листи победника, које предводи Аугуст Просинек, који је славио у првој трци давне 1939.године и за то био награђен пехаром од чистог злата, поклоном Краља Петра Другог.

У генералном пласману, у жестокој конкуренцији 126 возача из 21 екипе из Африке, Америке, Азије, Аустралије и Европе ( чак 25 нација), међу прва три нема наших возача, јер је конкуренција била исувише јака. Наш најбоље пласирани возач био је Марко Даниловић. Ипак, част српског бициклизма, тријумфом у другој етапи воженој од Мионице до Чачка, двоструким слављем одбранили су победник етапе Јован Дивнић, који је на циљ стигао први и Душан Калаба, члан екипе Младе наде Србије, који је кроз циљ прошао као други.

У последњој етапи од Пријепоља до Чачка, дугој 155,6 километара, у граду који слави 75 година бициклизма (БК  Борац), најбржи је био Пољак Алан Банашек, у времену од 3,15,55 часова. Наградне мајице, поред жуте која је припалапобеднику у генералном пласману, припале су још петорици асова. Националну мајицу као најбоље пласирани српски возач освојио је Даниловић. Зелену, за најбољег возача по бодовима - дар Шкоде. освојио је Тристан дела Кро, такође из Француске, а црвену, намењену најбољем возачу на пролазним циљевима, дар Вагнера, освојио је Јелхен Собал из Белорусије. Плава мајица НИС-а припала је Жумеру Матићу из Словеније, као најбољем брдском возачу. Коначно, белу мајицу за најбољег возача до 23 године, освојио је, као дар Министарства омладине и спорта, Лука Зихерл из Словеније.

Трка кроз Србију ове године имала је четири етапе: од Пожаревца до,Мионице, затим до Чачка, да би последња била вожена од манастира Милешеве до Чачка. Укупно су бициклости превалили 601,4 километар.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести