Завршене ОИ у Токију: Игре наде, солидарности и мира

ТОКИО:Олимпијски пламен је угашен, што је означило крај Олимпијских игара у Токију. После 16 дана, завршене су 32. Олимпијске игре на којима је Србија освојила девет медаља.
t
Фото: Tanjug (Dan Mullen/Pool Photo via AP)

Након одлагања од годину дана, због пандемије корона вируса, Игре су упркос рестриктивним мерама и без публике успешно завршене, а за медаље у различитим спортовима надметало се више од 11.000 спортиста из целог света.

Свецаност затварања поцела је видеом с неким од најлепших спортских тренутака у протекле две седмице, након чега су на стадион ушли јапански престолонасљедник Акишино заједно с председником Медународног олимпијског одбора (МОО) Томасом Бахом.

Уследила је поворка учесника са заставама, а златна каратисткиња Јована Прековић носила је заставу Србије и предводила српску делегацију.

Према традицији затварања, спортисти су потом ушли на стадион међусобно помешани у духу заједништва.

На великим екранима пројектоване су поруке навијача.

Према традицији, за време свечаности затварања додељене су медаље победницима у маратону.

У Токију су први пут ту част доживеле и маратонке.

Биле су то Игре наде, солидарности и мира, рекао је Бах, поручивши спортистима да су били инспирација.

Надахнули сте нас овом уједињујућом снагом спорта. Ово је било још значајније с обзиром на многе изазове с којима сте се морали суочити због пандемије, рекао је Бах.

Олимпијски тим Србије са Игара у Токију враћа се са девет освојених медаља - три златне, једном сребном и пет бронзаних, чиме је одборен досадашњи рекорд од осам са претходних ОИ у Рио де Жанеиру.

Са билансом медаља 3-1-5, Србија је заузела 28. место на Олимпијским играма у Токију.

Најуспешнији су спортисти САД са 39 златних, 41 сребрном и 33 бронзане медаље, следи Кина (38-32-18), док је домаћин Јапан завршио као трећи са билансом 27-14-17.

Олимпијска застава сада је у рукама Париза, домаћина следећих Летњих олимпијских игара које ће бити одржане 2024. године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести