Зимске олимпијске игре свечано отворене у Пјончангу

ПЈОНЧАНГ:Зимске олимпијске игре, 23. по реду, свечано су данас отворене у јужнокорејском Пјончангу.
zoi
Фото: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Најзначајни спортски догађај ове године, поред Светског првенства у Русији у фудбалу, церемонијом на крцатом Олимпијском стадиону у Пјончангу, уз ватромет и специјални програм, отворене су Игре на којима ће бити организована 102 такмичења у 15 спортова, уз учешће 2.925 спортиста из 92 национална комитета.

Заставу Србије на представљању ЗОИ носила је најбоља српска скијашица Невена Игњатовић.

Церемонија свечаног отварања је одржана пред 35.000 гледалаца на Олимпијском стадиону који је пројектован и изграђен специјално за ову прилику. На овом стадиону ће током Игара бити одржана још само церемонија свечаног затварања која ће бити директно преношена у преко 200 земаља широм света.

У креирању церемоније чија је централна тема био Мир учествовали су најпознатији уметници Јужне Кореје. Церемонија је укључивала преко 2000 учесника. Параду нација коју чине сви Тимови учесници Игара, је у складу са традицијом предводио Тим Грчке, док су остали Тимови на стадион излазили по редоследу назива земаља према писму земље домаћина.

Фото: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Срели се Мун и Кимова сестра

Јужнокорејски председник Мун Џае Ин на кратко се данас сусрео са сестром севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, Ким Јо Џонг, на отварању Зимских Олимпијских игара у Пјонгчангу.

Његов разговор са делегацијом Северне Кореје која је дошла у Пјонгчанг, заказан је за суботу, преноси јужнокорејска агенција Јонхап.

Како је претходно известио АП, делегација Северне Кореје предвођена Ким Јо Џонг допутовала је данас у Пјонгчанг, а сестра лидера Северне Кореје је први члан те породице који је посетио Јужну Кореју од Корејског рата (1950-1953).


Последња у паради нација је изашла земља домаћин, коју су овом приликом представљали спортисти Јужне и Северне Кореје под заједничком заставом Уједињења (Unification Flag).  Застава Уједињења је први пут коришћена 1991. године приликом заједничког наступа спортиста Северне и Јужне Кореје на светском првенству у стоном тенису и користи се само када спортисти две Кореје заједно наступају на спортском догађају.

Фото: Tanjug (AP Photo/David J. Phillip,Pool)
Фото: Tanjug (AP Photo/David J. Phillip,Pool)

Олимпијски пламен је упалила једна од најбољих спортисткиња Јужне Кореје, Јуна Ким, олимпијска шампионка из Ванкувера  2010. и вицешампионка из Сочија 2014. године у уметничком клизању. Заставу Србије је током церемоније отварања носила наша скијашица Невена Игњатовић. Наша делегација била је обучена у јакне у бојама заставе Србије и црвене скијашке панталоне, а одевне комбинације нашег тима је као и за Олимпијске игре у Рију 2016. године, дизајнирао и направио пољски бренд спортске опреме 4Ф.

Фото: ОКС/РАС, Александaр Димитријевић
Фото: ОКС/РАС, Александар Димитријевић

 

Фото: EPA-EFE/DANIEL KOPATSCH

 

Церемонији свечаног отварања Зимских олимпијских игара су у име Владе Србије присуствовали министар омладине и  спорта, Вања Удовичић и помоћник министра омладине и спорта, Дарко Удовичић. Наше спортисте подржали су Председник и генерални секретар Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и Ђорђе Вишацки који су церемонију отварања Игара пратили у друштву председника и генералних секретара осталих националних олимпијских комитета из целог света.

На Зимским олимпијским играма ће учествовати 2952 спортиста из 92 земље. Србију представља четворо спортиста у два спорта (алпско скијање и скијашко трчање). Први на борилишта излазе скијаши Марко Вукићевић и Марко Стевовић у дисциплини спуст, у недељу  у 3 сата ујутро (по времену у Србији).

Занимљиво је да су ЗОИ "спојиле" Северну и Јужну Кореју, земље у сукобу више од пола века, након што су се на церемонији руковали Ким Јо Џонг, сестра севернокорејкској лидера Ким Џон Уна и председник Јужне Кореје Мун Џае-ин.

Фото: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

 Министар Удовичић на церемонији свечаног отварања ЗОИ

Министар омладине и спорта Вања Удовичић присуствовао је церемонији свечаног отварања Зимских олимпијских игара у Пјонгчангу.

Фото: МОС

На пријему пре свечане церемоније отварања, након срдачне добродошлице министра културе, спорта и туризма Републике Кореје, До Јонг Хвана, министар Удовичић је имао низ сусрета са колегама из целог света – ресорним министрима Француске, Словеније, Хрватске, Грузије, Италије, Канаде, Грчке и многим другима. Ово је била одлична прилика за размену искустава, идеја и отварања нових перспектива и аспеката сарадње. Министар Удовичић ће са већином колега са којима се данас сусрет учествовати на састанку министара задужених за спорт, који ће се одржати 12. фебруара у Сеулу.

Тим Србије ће министар Удовичић сутра обићи у Олимпијском селу. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести