Зорана Аруновић и Дамир Микец вицешампиони Европе у миксу

Репрезентативци Србије су на ниску одличја на Европском првенству у стрељаштву Осијеку додали четврту медаљу, овај пут сребрну.
Стрељачки савез Србије/Вицешампиони у миксу
Фото: Стрељачки савез Србије/Вицешампиони у миксу

Мешовити пар ваздушним пиштољем Зорана Аруновић и Дамир Микец је петог дана ЕП одбранио титулу вицешампиона Старог континента, освојену лане у Вроцлаву.

Миксеви су од 2016.године део званичног програма Европског првенства. Аруновићева и Микец су на свих шест досадашњих шампионата дошли до победничког постоља.

У врло изједначеној борби у првој фази квалификација (у којој сваки стрелац испаљује по 30 дијабола), Аруновићева и Микец су заузели седмо место са 575 кругова и прошли међу осам најбољих. У другој фази у којој стрелац за испаљивање 20 хитаца има 20 минута, одскочили су Русија са 390 и Србија са 386 кругова и прошле у финале.

Систем мечева за медаље је идентичан као и у екипном такмичењу, одржаном јуче. После сваке серије сабирају се резултати, бољи тим добија два бода, док неко не освоји 16 поена.

За Русију су гађали европска појединачна вицешампионка Европе Виталина Бацарашкина и Артем Черноусов. После велике борбе раме уз раме, руски тим је славио минималном разликом (17:15).

И данашњи меч за злато је био изједначено надметање, са преокретима, али са скоро истим исходом као 2020. Русија је победила 17:13. Руси су водили са 4:0 и 7:3. Тада је селектор нашег тима Јелена Аруновић затражила тајм-аут, после кога су Аруновићева и Микец били успешнији у три узастопне серије и повели са 9:7. Потом је уследио руски тајм-аут, који је вратио Черноусова и Бацарашкину у ритам, па су преузели вођство (11:9). Србија је два пута изједначила (11:11, 13:13), али Руси су били бољи у 14. и 15. серији за тријумф од 17:13.

Други микс Србије пиштољем Јасмина Миловановић/Димитрије Гргић је заузео 19.позицију, од друге фазе су их делила три круга.

И у такмичењу мешовитих парова пушком Србија је имала два тима. Андреа Арсовић и Милутин Стефановић су се пласирали на 35, а Сања Вукашиновић и Миленко Себић на 39.место. Победом је изненадио микс Француске, који је у финалу убедљиво савладао Русију

Резултати петог дана

Ваздушни пиштољ - Меч за злато: Русија (Виталина Бацарашкина/Артем Четноусов) - Србија (Зорана Аруновић/Дамир Микец) 17:13. Меч за бронзу: Португал (Жоана Каштелао/Жоао Кошта) – Аустрија (Силвија Штахнер/Рихард Зехмајстер) 16:14.Квалификације - прва фаза: 1. Русија  1 583, 2. Аустрија 579, 3. Украјина 2 577… 7. Србија 2 (Зорана Аруновић/Дамир Микец) 575… 19. Србија 2 (Јасмина Миловановић/Димитрије Гргић) 571... Друга фаза: 1. Русија 1 390, 2. Србија 1 386, 3. Португал 1 381, 4. Аустрија 379...

Ваздушна пушка, миксМеч за злато: Француска 1 (Ошен Милер/Брајан Бодуен) – Русија 1 (Анастасија Галашина/Владимир Маслењиков) 16:4. Меч за бронзу: Русија 2 (Јулија Каримова/Сергеј Каменски) – Израел (Таи Енглер/Сергеј Рихтер) 16:6.Квалификацијепрва фаза: 1. Норвешка 1 632,0 (европски рекорд)...35. Србија 1 (Андреа Арсовић/Милутин Стефановић) 622,6...39. Србија 2 (Сања Вукашиновић/Миленко Себић) 618,2... Друга фаза: 1.Француска 1 421,5, 2. Русија 1 420,8, 3. Израел 420,1...

Реч селектора

Селектор репрезентације за пиштољ Јелена Аруновић:

-Било је доста изненађења, која смо и очекивали, с обзиром на дугу такмичарску паузу. Многи фаворити су били далеко од медаља. Ипак, Зорана Аруновић и Дамир Микец су потврдили квалитет и одржали континуитет успеха. Од почетка првенства у Осијеку, ниво прецизности и резултата из такмичења у такмичење, из дана у дан расте, што је потврда доброг и интензивног рада у последњих 14 месеци. Тај напредак ме посебно радује.

Прва фаза квалификација је била изузетно тешка и изједначена.

– Зорана и Дамир су превазишли потешкоће и прошли међу осам најбољих. Врло близу друге фазе био је и наш други микс, држали су добар ниво, али су попустили у самој завршници. Кад је о другој фази квалификација реч, наш тим је маестрално одрадио посао и заслужио финале. У дуелу за злато смо поново показали да смо равноправни са Русима, да можемо да их „притиснемо“, али нам је недостајала добра завршница. Честитамо ривалима, али свакако морамо да будемо срећни, Дамир и Зорана су поново показали да одлично функционишу као тим.

Програм за четвртак

Надметањима сениорских микс парова данас је завршено Европско првенство ваздушним оружјем. Од четвртка сва такмичења ће бити одржавана на малокалибарском стрелишту „Пампас“.

У четвртак ће се надметати десеторо српских стрелаца.

На ватрену линију излазе шесторица сениора у неолимпијским дисциплинама. Малокалибарском пушком из лежећег става гађаће Стеван Плетикосић, Миленко Себић и Милутин Стефановић. У надметању малокалибаским пиштољем слободног избора надметаће се Дамир Микец, Димитрије Гргић и Душко Петров. У обе дисциплине жене и мушкарци се такмиче у јединственој конкуренцији и нема финала, пласман се одређује после основног дела (60 метака).

Српски јуниори Европско првенство настављају учешћем у дисциплини која се први пут налази на програму ЕП , у такмичењу мешовитих парова малокалибарском пушком из тростава. Искуство у новој дисциплини стећи ће миксеви Марија Коларевић/Марко Ивановић и Емилија Поњавић/Димитрије Гаћеша.

Сре­бро и брон­за за Ср­би­ју четвртог дана

Срп­ски стрел­ци су на­ста­ви­ли низ од­лич­ја и ви­со­ких пла­сма­на на Европ­ском пр­вен­ству у Оси­је­ку. Че­твр­тог так­ми­чар­ског да­на сти­гли су до две ме­да­ље у се­ни­ор­ским екип­ним так­ми­че­њи­ма ва­зду­шним оруж­јем – јед­ног сре­бра и јед­не брон­зе.

Му­шки се­ни­ор­ски тим пу­шком (Ми­лу­тин Сте­фа­но­вић, Ми­лен­ко Се­бић, Ла­зар Ко­ва­че­вић) је по­стао ви­це­шам­пион Евро­пе. Жен­ска се­ни­ор­ска еки­па пи­што­љем, у са­ста­ву Зо­ра­на Ару­но­вић, Ја­сми­на Ми­ло­ва­но­вић и Бран­ки­ца За­рић, се оки­ти­ла брон­за­ном ме­да­љом.

Срп­ски му­шки тим пу­шком је у дру­гој рун­ди за­у­зео дру­го ме­сто са 623,4 кру­га, а ис­пред Ср­би­је оста­ла је са­мо Ру­си­ја, па је та­ко меч за зла­то био ре­при­за фи­на­ла са ЕП 2019.го­ди­не, одр­жа­ног та­ко­ђе у Оси­је­ку. Та­да је Ср­би­ја на­сту­пи­ла у истом са­ста­ву као да­нас, и осво­ји­ла сре­бро.

Жен­ска ре­пре­зен­та­ци­ја Ср­би­је пи­што­љем је у меч за брон­зу ушла са тре­ћег ме­ста у дру­гој фа­зи и са 565 кру­го­ва, ко­ли­ко је по­го­ди­ла и че­твр­то­пла­си­ра­на Пољ­ска.

У ду­е­лу за брон­зу из­ме­ђу Срп­ки­ња и По­ља­ки­ња ни­је би­ло мно­го не­из­ве­сно­сти. Ср­би­ја је би­ла бо­ља у пр­ве три се­ри­је и по­ве­ла са 6:0. Пољ­ска је сма­њи­ла на 6:2, али је наш тим по­но­во на­ни­зао шест бо­до­ва за вођ­ство од 12:2 и би­ло је ја­сно да са­мо чу­до мо­же да спа­се По­ља­ки­ње.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести