Зорана Аруновић пета на Европском првенству у Бакуу

На крају Европског првенства малокалибарским оружјем у Бакуу, српски стрелци су „погодили“ још једно финале.
Zorana Arunovic
Фото: Стрељачки савез Србије

Зорана Аруновић је последњег, седмог дана, освојила пето место у гађању спортским пиштољем (30 метака прецизна + 30 брза паљба). Екипа Србије је заузела шесту позицију, а, уз Аруновићеву, у тиму су биле и Јасмина Миловановић, која је појединачно била 25. и Бобана Величковић (35. место).

Аруновићева је после првог дела квалификација и прецизне паљбе, водила са 293 круга. Брзом паљбом је „убила“ још 292 и није задржала прво место, које јој је преотела олимпијска првакиња Ана Коракаки (Грчка) са 587 кругова. Наша репрезентативка се нашла у кругу пет такмичарки пласираних од друге до шесте позиције, које су место у финалу избориле са по 585  кругова.

Аруновићева је у финалу врло добро кренула „убивши“ четири центра у првој серији. Ипак, тешко је задржати такав ритам, па је српска репрезентативка испала после седме серије, као петопласирана, чиме је постигла највећи успех у каријери на Првенствима Европе малокалибарским оружјем. Зорана је 2010. године била светски вицешампион спортским пиштољем, а четири године раније јуниорски шампион планете истим оружјем, али до Бакуа имала је само једно финале на ЕП малим калибром (осмо место у Београду 2011. године).

Злато је припало Немици Моники Карш, олимпијској вицешампионки. Ухватила је последњи воз за финале, у које се пласирала као осмопласирана са 582 круга, захваљујући другој половини квалификација. Брзом паљбом успела је да надокнади заостатак из прецизне, после које је била на 16. месту. Каршова је у финалу гађала одлично. Убедљиво је тријумфовала са 39 центара, чиме је изједначила светски и европски рекорд финала Ане Коракаки, која је заузела седмо место.

Српски стрелци су на ЕП у Бакуу освојили три медаље: злато (пиштољ сениори екипно), сребро (Дамир Микец пиштољ сениори појединачно) и бронзу (Милица Бабић тростав јуниорке). Уз освајаче медаља и Зорану Аруновић, у финалу је гађао и Миленко Себић, који је заузео шесто место МК пушком из лежећег става.

Спортски пиштољ сениорке (30 метака прецизна + 30 брза паљба), финале: 1. Моника Карш (Немачка) 39 унутрашњих центара (изједначен светски рекорд финала), 2. Клаудија Брес (Пољска) 33, 3. Марија Гроздева (Бугарска) 29, 4. Антонаета Бонева (Бугарска)  24, 5. Зорана Аруновић (Србија) 18, 6. Ана Коракаки (Грчка) 15, 7. Силвија Стејнер (Аустрија) 10, 8. Хајди Дитхелм Гербер (Швајцарска) 7.

С. Р.

Завишићева изборила квоту ОИ младих

Српски спорт је добио и другог учесника Олимпијских игара младих које ће 2018. године бити одржане у Буенос Ајресу. Марија Завишић је у европским  квалификацијама за ОИ, управо завршеним у Бакуу, ваздушном пушком освојила једну од свега три расположиве квоте у овој дисциплини.  Пре недељу дана исти успех постигао је и кадет Ђорђе Савић, који се такође ваздушном пушком пласирао на ОИМ и постао први српски спортиста са квотом за Буенос Ајрес.

У финале се пласирала и  Марија Коларевић, која је заузела седмо место. Србију је представљала и Марија Малић (31. позиција).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести