Пораз Новака, Енди остао први

Српски тенисер Новак Ђоковић није успео да освоји зваршни Мастерс у Лондону и врати се на прво место АТП листе. Бољи од њега био је Британац Енди Мареј са 6:3, 6:4, који сезону завршава

као најбољи тенисер планете. Први пут у историји тениса двојица најбољих играча света у последњем мечу сезоне одлучивали су о томе ко ће бити први на крају године. Британац је први пут освојио трофеј, а Ђоковић је, са друге стране, после пет победа у финалима поражен. Први пут у историји тениса двојица најбољих играча света у последњем мечу сезоне одлучивали су о томе ко ће бити први на крају године. У њиховом 35. међусобном дуелу Мари је био бољи ривал, није давао много прилика Новаку, који је често био недовољно агресиван.

Две дупле сервис грешке на старту меча направио је Мари, али је ипак освојио први гем. Добрим форхендом и сервисом почео је Ђоковић наредни гем, грешком Марија везао је и трећи поен и још једним добрим сервисом крунисао савршен гем за 1:1. Мареј је искористио трећу гем лопту за 2:1. Још један беспрекоран гем Новака Ђоковића завршен је смечом, а Британац је добрим сервисом спречавао Србина да дође до брејк прилике. У шестом гему Новак је изгубио први поен на свој сервис, по средини је убацио лопту у поље Мареја који је то казнио. Добрим форхендима Британац се одржао у овом периоду игре, притискао је Ђоковића који је направио грешку и тако му донео брејк лопту. Одужио се шести гем, трајао је скоро десет минута, али га је на крају освојио Новак за 3:3. Поново је Мареј у седмом гему имао прилику да одузме сервис Ђоковићу. Српски тенисер је био дефанзиван, Британац је то искористио и повео са 5:3 и добио прилику да сервира за сет. После Новакове грешке Мареј је стигао до две везане сет лопте, искористио прву и освајио сет са 6:3.

Британац је и на старту другог сета у три наврата имао брејк лопте, Ђоковић је покушао нешто агресивнијим сервисом да га заустави, борио се да се извуче из незгодне ситуације, али у томе није успео, па је Мареј повео са 1:0. Грешке Ђоковића су се повећавале, а Британац је то искористио како би потврдио брејк. Коначно је поново „прорадио“ сервис српског тенисера у трећем гему и он је прекинуо низ од пет узастопних освојених гемова ривала 1:2. Ђоковић није био довољно агресиван, а најбољи поен на мечу завршио се његовом грешком, после размене удараца по целом терену Ђоковић не успева да пребаци у противниково поље волејом са мреже. Мареј потом ас ударцем осваја гем за 3:1. Низали су се проблеми за српског тенисера, а Мареј је стигао до три везане брејк лопте. Искористио је другу и стекао велику предност - 4:1. У том тренутку Ђоковић је успео да реализује први брејк на мечу и смањи предност. У наставку је почео боље и да сервира, „прорадио“ је и бекхенд. Сигурним смечом повео је са 40:0, а потом рутински привео седми гем крају. Мареј је освојио наредни гем, а Ђоковић је добро одсервирао за останак у мечу. Британац је грешкама вратио Ђоковића у меч, али је покушајем лоба наш тенисер избацио лопту у аут. После сат и 38 минута Британац је имао прву меч лопту, а добрим нападом српски тенисер је изједначио на 40:40. Мареј је снажним сервисом натерао Ђоковића да избаци лопту ван терена и донесе ривалу нову меч лопту. Ипак, Новак се није предавао, одлично је ритернирао за ново изједначење. Под притиском је био и Мареј, па га није служио први сервис, напао је српски тенисер, али је избацио лопту у аут, за наставак драме у овом делу игре, из које на крају као победник изашао Енди Мари са 6:4.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести