Ђерона нови селектор рукометаша Србије

БЕОГРАД: Шпански стручњак Тони Ђерона именован је за новог селектора мушке рукометне репрезентације Србије.
д
Фото: РСС

Ђерона је рођен 31. јула 1973. године. Тренерску каријеру започео је у млађим категоријама шпанске Барселоне 1999. године. Од 2004. до 2008. године био је члан стручног штаба славне генерације Барселоне која је 2005. године освојила ЕХФ Лигу шампиона.

Прослављени српски репрезентативац Ратко Николић, обављаће функцију техничког директора, док ће координатор млађих репрезентативних селекција бити др Зоран Валдевит, шеф кадетре за рукомет са Факултета спорта и физичког васпитања у Београду.

Потпредседник УО РСС, Драган Шкрбић, образложио је одлуку о предлогу Тонија Ђероне.

"Тонија познајем из времена док сам играо у Барселони. Реч је о озбиљном стручњаку, професору на Универзитету, био је део Барселоне 15 година, од најмлађих категорија до првог тима. Био је и технички директор свих селекција. Има искуство у прављењу пирамиде и раду са свим селекцијама, а не само вођењу А тима. То је била и наша идеја. Доста имена која су се појављивала имала су за циљ да одраде ЕХФ недељу или првенство. Желимо другачији приступ. Једном треба да пресечемо и радимо на другачијим основама. Прихватио је идеју да ради на тај начин", рекао је Шкрбић.

Он је рекао да Ђерона понудио је јасну структуру организације.

"До сада нисам имао прилику да видим овакав план и размишљање од стране једног кандидата. Било је пар кандидата, странаца и домаћих који живе у иностранству. О помоћницима нису вођени разговори са Ђероном. Идеја је да га окружимо нашим младим тренерима од којих ћемо добити селекторе у будућности. Ово није први странац на клупи репрезентације, имали смо Врањеша, који је шведска школа рукомета. Зашто Шпанац? Њихова школа рукомета већ доминира годинама", закључио је Шкрбић.

Први човек српског рукомета Божидар Ђурковић имао је лепе речи за новог селектора.

"Нема човека који је радио са њим, а да је нешто рекао лоше. Реч је о универзитетском професору. Знам да се појављивало претходних дана - шта ће странац Србији? Даћу вам одговор. Немце је успешно водио Исланђанин, Пољаке Немац, Македонце Шпанац, Словенце Вујовић, па Врањеш. Предлажем за техничког директора Ратка Николића, бившег репрезентативца, освајача медаља, који прича и шпански перфектно, а после каријере пуно тога је урадио са својим Кампом. За координатора млађих селекција професора Зорана Валдевита, са катедре Факултета спорта и физичког васпитања."

Досадашњи селектор мушке репрезентације Ненад Перуничић послао је поруку заједништва члановима УО и целокупном српском рукомету:

"Будите јединствени у подршци мом наследнику, без обзира свиђао вам се или не. Само уз заједништво могу се остварити неке ствари. Тони је диван момак, бићу му на услузи за било какав савет и помоћ. Бићу му подршка, као што сам био и свима пре њега. Најчасније сам радио овај посао, дао себе као и увек што радим. Изабрали смо најтежи могући пут. Драго ми је да сам вратио момцима патриотизам, да срцем играју за своју земљу. Велика ми је част и поносан сам што сам био селектор Србије. Играчима не замерам ништа. Желим вам срећу у заједништву. Време је да дамо најбољу подршку људску у променама и не испољавамо фрустрације и анимозитете. Године су бачене баш због тога", рекао је Перуничић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести