Ђерона: Сви играчи са списка спремни да помогну тиму

БЕОГРАД: Државни тим би требало да буде састављен од играча који ће у сваком моменту моћи да дају више опција и већи квалитет, изјавио је селектор рукометаша Србије Тони Ђерона.
d
Фото: Tanjug (Sportske,net / Printskrin)

Ђерона је објавио списак играча на које рачуна на старту квалификација за Европско првенство 2022. године, где ће ривали „орлова“ бити селекције Грчке (4.11 - Зрењанин) и Белгије (7.11) у групи у којој се налази још и селекција Француске.

Када почнеш с неким послом, основно је да створиш што бољу слику. На дневном нивоу пратим играче, покушавам да погледам све што могу, да стекнем увид у њихове квалитете. Има талентованих играча који играју и у Србији, и у иностранству. У последње три недеље сам више фокусиран на утакмице које нас чекају. Ова недеља ће бити значајна и због сарадње у оквиру стручног штаба, како бисмо поделили улоге за неки наредни период. Није лако радити преко зума, рекао је Ђерона за сајт Рукометног савеза Србије.

Како је навео, прва идеја је била да направи шири списак, листу од 35 играча и до сада је разговарао готово са свима, осим једног или два играча.

Ова листа није само моја, до ње смо дошли у разговору у оквиру стручног штаба. Састајемо се редовно, сваких десетак дана. Причамо о играчима, пратимо њихове игре у клубовима. У контакту сам и са неким тренерима. Имамо проблема са ковидом, неки момци су били повређени, није било лако скратити списак у оваквим околностима, али могу да кажем да сви играчи који су на листи су спремни да помогну тиму. И они којима сам рекао да неће бити на овој првој акцији, верујем да ће наставити да раде у клубовима са жељом да буду позвани. Налазимо се у специфичној ситуацији, имамо 18 играча на списку, не знамо да ли сви могу да се одазову, али сам сигуран да ћемо имати 18 играча у Београду почетком новембра спремних за ова два меча, објаснио је Ђерона.

Највећу пажњу јавности изазива повратак у национални тим играча који су били део сребрне генерације српског рукомета, попут Петра Ненадића и Марка Вујина, а ту су и Илија Абутовић, Петар Ђорђић...

Државни тим би требало да буде састављен од играча који ће у сваком моменту моћи да дају више опција и већи квалитет. Јасно је да су Петар, Марко, као и Илија, играчи који имају јако добру прошлост, а верујем и садашњост. Не можемо говорити о некој далекој будућности, нису млади, али у наредне две-три године могу да нам помогну на терену и буду нека врста ментора млађим играчима. Када сам причао са њима, рекао сам јасно да је потребно да помогну тиму. Нико не игра више 60 минута. Ако желите да задржите ниво морате да ротирате играче. Њихов квалитет нам пружа више опција у игри, а искуство може да буде од велике помоћи тиму у овом тренутку, пручио је Ђерона.

Селектор је говорио и о томе какве утакмице очекује против Грчке и Белгије.

С Грцима ће то бити права борба. Верујте, они се увек боре, имају тај ратнички дух изражен, трче пуно, све раде у пуном интензитету, имају различите играче, доброг десног бека шутера, доброг средњег бека, комплетан су тим. С тим у складу, мораћемо да се заложимо 100 одсто свих 60 минута како бисмо урадили нешто добро. У предности смо с обзиром на играче које имамо, али очекујем и озбиљан приступ мечу, рекао је Ђерона и додао:

Белгијанци су другачији, имају више тактичких опција, играју пуно 7 на 6, имају искусне играче који играју у Француској и другим лигама. Нису физички јаки као Грци, али тактички су разноврснији. Биће то другачији меч, поготово што играмо у гостима. Имамо практично само један дан после Грчке за припрему утакмице у гостима. Зато смо већ припремили видео материјале, а момци ће то добити да погледају како би знали шта да очекују и пре него дођу на окупљање, закључио је Ђерона.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести