ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР РСВ РАЈКО ПРОДАНОВИЋ Суспензија разбудила клубове

Рукометну јавност у покрајини ових дана узбуркала је вест да је Такмичарска комисија Рукометног савеза Војводине (РСВ) суспендовала Лигу млађих категорија.
2
Фото: РСВ

На то је утицало то што један број клубова није могао да испуни услове које је, у складу са Законом о спорту (ЗОС),  прописао Управни одбор Рукометног савеза Србије, а који се односе на то да екипу може да води само лиценцирани тренер.

О чему се ту ради, појаснио је генерални секретар РСВ Рајко Продановић, истакавши да је ово морало да се догоди пре или касније, имајући у виду да је претходно руководство водило рачуна само о бројности клубова у такмичењу и пуњењу савезовог буyета, док им је у другом плану било то што са децом, најчешће, нису радили стручно оспособљени тренери.

– У жељи да се прекине лоша пракса, да децу тренирају нестручна лица, што је супротно са ЗОС, морали смо да повучемо овакав непопуларан потез и да заведемо ред у сегменту ко може да ради са децом. Клубови су имали годину дана да се прилагоде законским прописима и оспособе тренере за рад са млађим категоријама. И поред наших упозорења да у наступајућој сезони морају да имају лиценцираног тренера, клубови то нису озбиљно схватили. Као последица, дошло је до отказивања екипа у такмичењу, пошто клубови нису могли да испуне услове за тренере, што је натерало ТК РСВ да суспендује такмичење у ЛМК – рекао је Продановић.

После овакво непопуларне одлуке, претходних дана за школовање се пријавило више од 30 тренера за спортског учитеља, а више од 20 за опреативног тренера.

– Драго ми је што су клубови коначно схватили да децу треба да тренирају квалификовани тренери и што је дошло време да се прекине стара пракса.

У међувремену, већина клубова је пронашла решење, док су неки одустали од такмичења, па ће ЛМК већ следећег викенда бити настављена.

– Такмичарска комисија РСВ је контактирала са свим клубовима и учинила додатни напор да се пронађе решење да деца наставе такмичење, јер она нису дужна да испаштају. Жао нам је што неки клубови неће наставити такмичење ове сезоне, као и то што они нису пронашли начин да омогуће школовање тренера или ангажују некога ко има квалификације.

За ову сезону РСВ је планирао олакшице за такмичење клубова у Лиги млађих категорија (ЛМК). Међутим, РСВ за сада није у могућности да реализује те планове, пошто тренутно, према Продановићевим речима, буyет РСВ оптерећују изненадне и непланиране обавезе које терете Савез према бившем генералном секретару Слободану Вишекруни.

– Након што је дошло до кадровских промена у РСВ, испоставило се да је претходни генерални секретар РСВ Слободан Вишекруна, у своју корист, супротно одредбама Статута, закључио уговор о раду на неодређено време, при чему је уговорио и обавезу да му Савез исплати шест месечних зарада у случају да не буде поново изабран и додатну обавезу исплате накнаде у висини још шест месечних зарада у случају престанка радног односа. Та потражња је скоро два милиона динара, а наш буyет за ову годину је 2,5 милиона динара. Спорни уговор о раду на неодређено време потписао је тадашњи председник РСВ Борислав Перовић.

Потписивање таквог, по РСВ штетног уговора о раду никада није било на дневном реду Управног одбора РСВ, те никада није донесена одлука да се такав уговор закључи.

– Статут РСВ никада није дозвољавао закључење уговора о раду са генералним секретаром на неодређено време, већ искључиво на одређено време, док траје мандат. Нагласио бих посебно још једну чињеницу. За време трајања мандата бивши генерални секретар наплаћивао је путне трошкове на релацији Бачка Паланка – Нови Сад, иако је општепознато у рукометној јавности да је Вишекруна фактички живео у Новом Саду. Тако је РСВ у том периоду скоро три милиона динара усмерио на путне трошкове, уместо да је то било уложено у развој рукомета на територији АП Војводине – рекао је генерални секретар РСВ Рајко Продановић, који се нада да ће судски спор и ова ситуација ускоро бити само лоша и кратка епизода у рукометној Војводини.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести