Квалификације за ЕП: Реми рукометаша Србије и Француске

КРЕТЕЈ: Мушка рукометна репрезентација Србије одиграла је вечерас нерешено 26:26 (15:12) са Француском у Кретеју у другом колу квалификација за Европско првенство 2022. године.
Sa meča Francuska – Srbija Foto: RTS/skrinšot
Фото: Са меча Француска – Србија Фото: РТС/скриншот

Рукометаши Србију урадили су лавовски посао у прва два кола квалификација за Европско првенство, које ће се 2022.године одржати у Мађарској и Словачкој. Двадесет година смо чекали на тријумф над Французима, а онда за пет дана орлови су у два меча освојили три бода против најквалитетније репрезентације у нашој групи, шестроструког првака света и актуелне освајаче сребра на Олимпијским играма. После сјајне игре и победе у Зрењанину (27:24), изабраници новог селектора Шпанца Тонија Ђероне српски рукометаши били су надомак оба бода и у Кретеју, али због малог пада концентарције морали су да се задовоqе поделом бодова против галских петлова.

У освајању бода злата вредног највеће заслуге припадају голману Владимиру Цупари, капитену Мијајлу Мареснићу, Петру Ђорђићу, Богдану Радивојевићу и Илији Абутовићу, док сви остали играчи, свако у свом домену, приказали су игру за поштовање. Одавно нисмо гледали овако мотивисану рукометну репрезентацију, и сигурно је да велике заслуге за овај, надамо се препород трофејног спорта, иду на адресу шпанског селектора Тонија Ђероне, који је одлично водио утакмицу, мирно, сталожено и зналачки, верујући свим момцима у спровођењу тактичких замисли.

Фото: Са меча Француска – Србија Фото: РТС/скриншот

Да нису у Кретеј дошли само да скупо продају кожу, српски рукометаши показали су од старта меча са “триколорима“. Од почетка су изабраници Тонија Ђероне показали зубе. Хтели су да покажу да пре пет дана није била случајност. Сада је међу стативама стајао Владимир Цупара, уместо Дејана Милосављева, али се то није осетило. И Цупара је са неколико одбрана уливао сигурност и подизао самопоуздање. Током целог меча су играли паметно и разноврсно у нападу, а пожртвовано и дисциплиновано у одбрани. Одмах смо повели са 2:0, нешто касније и са 4:1, а по два пута су погђали Марсенић и Ђорђић. Одговорила је Француска са 3:0, Фабрегас је дао три везана поготка и резултат је после 10 минута игре гласио 5:5. До првог вођства актуелни финалиста Олимпијксих игара дошао је тек у 14. минуту, тада је Лука Карабатић са црте преварио Цупару за 7:6.

Тада је са три узастопна поготка у мрежи Венсана Жерара и Србија је опет водила са две гола разлике, било је 9:7. У наредном периоду играло се гол за гол, Србија је чувала предност, да би код 12:11 опет успели да дамо три везана гола и први пут стигнемо до четири поготка предности, 15:11. Играли смо три пута са играчем мање, али је одбрана у тим тренуцима била перфектна, где је Илија Абутовић, уз Марсенића, господарио, па смо чак и дали гол из контре преко Богдана Радивојевића. Полувреме је завршено са 15:12 за Србију, а велике заслуге за такав резултат има голман Цупара који је одбранио осам удараца ривала, али и Марсенић и Радивојевић који су дали по четири гола.

Thumbnail

Водили су “орлови” већим делом другог полувремена до три гола, али су Французи успели да изједначе на почетку последњег минута. Тада су наши имали напад за вођство, али га нису искористили на најбољи начин, Кукић је направио грешку и острукцију игре па су га судије искључиле на два минута. До краја је остало 15 секунди, а Француска је имала напад за победу. Енгесан је шутирао који секунд пре краја, али је Цупара био на месту и одбранио ударац. Тада су му сви наши рукометаши пошли у загрљај. Меч је завршен 26:26 и можемо потпуно бити задовољни, не толико исходом, јер смо заслужили победу, већ комплетним издањем наше селекције.

Наредни меч Србија игра у среду када у Зрењанину од 17 часова дочекује Грчку.

Француска – Србија 26:26 (12:15)

КРЕТЕЈ: Дворана Роберт, без гледалаца, судије: Даниел и Роберто Мартинс (Португал), седмерци: Француска 3 (2), Србија 3 (2), искључења: Француска 4, Србија 10 минута.

ФРАНЦУСКА: Жерар (6 одбрана), Пардан (1 одбрана), Фабрегас 5, Ен Гесан 4, Деска 4 (2), Карабатић 3, Ремили 3, Гигу 2, Мае 2, Мем 2, Лагард 1, Абало, Дипанда, Порт, Турна, Ричардсон.

СРБИЈА: Цупара (14 одбрана), Милосављев (1 седмерац), Марсенић 8, Ђорђић 6 (2), Радивојевић 4, Орбовић 2, Шотић 1, Кукић 1, Обрадовић 1, Воркапић 1, Колаковић 1, Николић 1, Абутовић, Абутовић, Поповић, Пешић, Сретеновић.

Ј. Галић

Абутовић: Бод као кућа; Цупара: Штета што нисмо победили

КРЕТЕЈ: Рукометаши Србије Владимир Цупара и Илија Абутовић задовољни су бодом освојеним вечерас у дуелу са Француском у квалификацијама за Европско првенство 2022. године.

Србија је вечерас одиграла нерешено 26:26 (15:12) са Француском у Кретеју у другом колу квалификација и сада има скор од три бода из две утакмице са Французима.

Одличну партију приказао је голман Цупара који је у последњем нападу одбранио реми.

"Сада је јасно да победа у Зрењанину није била случајна. Види се добар рад и добра припрема за утакмице. Жеља је увек била присутна код нас, увек смо хтели да играмо за репрезентацију и давали 100 одсто. Тактика и добра припреме уродиле су плодом против велике, велике Француске. Ниједан играч на свету не би могао да пожели више и бољи старт квалификација", рекао је Цупара за сајт Рукометног савеза Србије.

Он је додао да су сви у тиму Србије дали све од себе, али и да има још доста простора за напредак.

Цупара је прокоментарисао и шта му је пролазило кроз главу током последњег напада Француза.

"Види где је лопта, иди на њу, одбрани, слави. Штета што нисмо победили. Сви су скочили у блок да му отежају шут. Цела одбрана је одрадила врхунски посао", каже Цупара.

Његов саиграч Илија Абутовић рекао је да је под утиском свега што су рукометаши урадили.

"Бод као кућа! Да нам је неко рекао да ћемо узети три бода Французима из две утакмице, не бих му поверовао. Ово је једна здрава, супер екипа, то ме радује. Тони ради одличан посао. То је то, шпанска школа, све је у детаљима", рекао је Абутовић.

"Марсенићу и мени је мало требало да се уиграмо, били смо заједно годинама. Имамо одличне голмане, играмо супер одбрану. Договарамо се. За одбрану је најбитнија жеља, а када ту додаш и мало знања, онда то испадне јако добро. Када осетиш сигурност, када видиш тај набој и атмосферу, онда се дешавају овакве ствари", закључио је Абутовић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести