ЛЕГЕНДАРНИ РУКОМЕТАШ ВЕСЕЛИН ВУЈОВИЋ ЗА ДНЕВНИК ПРЕД ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО: Тренутак истине за Србију и Ђерону

Првенство Старог континента у рукомету је све ближе. Селекције се припремају за изазове који их чекају у Немачкој.
vujovic
Фото: Youtube Printscreen

Репрезентација Србије на Шампионат Европе кренуће са високим амбицијама и жељом да се врати на место које јој по таленту, знању и традицији припада – у светски врх. Првенство се игра од 10. до 28. јануара у Немачкој, а Србија се налази у групи Ц са Исландом, Мађарском и Црном Гором. Уочи такмичења за „Дневник“ је говорио легендарни рукометни играч и тренер Веселин Вујовић.

О квалитету „орлова“ и противницима у групи популарни Вуја је рекао да од Србије очекује искорак, али и да су ривали веома опасни.

– Србија има квалитетан тим и то је показатељ да се у селекцији неколико година уназад одлично ради. Постоје одређени проблеми са повредама, али то неће много да утиче на екипу. Сматрам да ће имати благи притисак и због лошег резултата дама на Светском првенству, али то не мора тако да буде – рекао је Вујовић.


Воша успех шири се Европом

Веселин Вујовић више није селектор Ирана, те је због тога у домовини и имао је времена да испрати успехе Војводине у Лиги Европе. Жеља му је, како каже, да и други клубови крену стопама Новосађана.

– Оно што Војводина ради одјекнуло је у Европи и одлично је то што се нешто дешава у српском клупском рукомету. Клуб је направио добру стратегију и имају јасан план како да дођу до Лиге шампиона. Тренер Ројевић ради одличан посао и заиста ми је драго због тог тима и града. Направили су сјајне потезе довођењем репрезентативаца, али и квалитетних странаца. Ту највише мислим на Пуховског, који је у кључним моментима увек ту да реши меч. Надам се да ће што даље догурати у Лиги Европе и да ће играти на Спенсу – закључио је Вујовић.


Он сматра да је ово тренутак истине за Ђерону, који је у тиму неколико година и времеје за искорак.

– Када је реч о ривалима у групи, они који не прате рукомет редовно, већ само велика такмичења, рекли би да ће Србија лако да дође до првог места. Иако изабраници Тонија Ђероне јесу благи фаворити, далеко од тога да ће се „прошетати“ до наредне фазе. Исланд је веома незгодна селекција, прототип су модерног рукомета и имају сјајне играче. Мађари су озбиљни и увек пуцају на високо. Поред тога, имају веома добру лигу и њихови клубови су у врху Европе, што је предуслов за добре успехе. Ту су и Црногорци са Вуком Борозаном и дуели са њима су увек неизвесни и интересантни. У сваком случају момци ће морати добро да се озноје ако желе пролаз даље – јасан је Вујовић.

Поред анализе портивника Србије, Вујовић се дотакао и шанси за успех бивших југословенских република.

– Бићу реалан и искрен, тренутно ниједна екипа из региона нема квалитет за саму завршницу и борбу за медаљу, али неколико њих нису далеко. Ту поред Срба убрајам Хрвате којима је једини озбиљан ривал у групи Шпанија. Словенци имају искусан тим, али требало би да га подмладе и ураде нешто попут Македоније која је са Кирилом Лазаровим као селектором право освежење. За Македонце ће ово да буде велика школа. Окршаји у групи са Французима и Немцима у којима голобради младићи могу да се покажу и најаве успон националног тима – поручио је Вујовић.

Када је реч о фаворитима на Првенству Европе доскорашњи селектор Ирана нема дилеме.

– У нашем спорту ствари се тешко мењају, а тако је и са фаворитима на најважнијим такмичењима. Поново су Скандинавци и Французи најближи златној медаљи. Наравно ту је и домаћин Немачка, која вреба и увек је у завршници, а свакако да ће се приметити и домаћинско суђење, које је у рукомету нажалост неизоставно – закључио је некадашњи ас Ловћена, Металопластике, Барселоне и Гранољерса.

В. Гвозденовић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести