Милан Ђукић, председник Асоцијације рукометних суперлигаша: Препознали смо добру намеру Савеза

Ако се следе закључци са седнице Управног одбора Рукометног савеза Србије, на којој су били и представници пет суперлигаша, онда дилеме нема – наредне сезоне у елитном рангу такмичења наступиће 16 клубова уместо досадашњих 14.
Milan Djukic/Dnevnik foto
Фото: Dnevnik.rs

Дефинитивна одлука биће донесена 24. јуна, за када је заказана седница Скупштине АРКУС-а којој ће присуствовати и чланови УО РСС. Бараж за попуну Суперлиге играће се око 15. августа, а почетак суперлигашког каравана је предвиђен за 29. август.

Са каквим закључцима су суперлигаши напустили седницу УО РСС, питали смо првог човека АРКУС-а Милана Ђукића.

– Приметио бих то да је добра ствар целе ове процедуре та што смо коначно научили, или учимо, да нико никоме не може да буде наредбодавац, као и то да систем рукомета има своју субординацију, али да она не подразумева наредбе и извршења. Кренули смо са одлуком УО РСС о проширењу, са којом је Скупштина АРКУС-а изразила неслагање, да би сада рукометна влада донела предлог мера и затражила заједнички састанак УО РСС и Асоцијације суперлигаша око заједничке одлуке у најбољем интересу, хоћу да верујем, рукомета .Препознали смо добру намеру Савеза – рекао је Ђукић.

Како та понуда сада гласи?

– За сезону 2020/21 Аркус лига се проширује на 16 клубова и сама одређује систем такмичења, а РСС ће са милион динара да покрије део трошкова проширења лиге. Даље, АРКУС је слободна да сама уреди лигу у сезони 2021/22 самостално у погледу броја клубова, начину такмичења, испадања и уласка. Ово је понуда коју вреди размотрити, јер препознајем у целој понуди, пре свега, жељу РСС да решимо проблем, јер ако свако од нас буде остао чврсто на својим позицијама изгубиће рукомет. Ионако нисмо на гласу, а ни са резултатима се баш не држимо најбоље, још и сами да креирамо проблеме - није нам неопходно.

Шта је то пресудило да дође до промене става суперлигаша?

- На састанку са Аркус лигом заједнички решимо проблем. Немојмо да враћамо поново причу да је то одлука и да је цео поступак завршен одлуком УО РСС, јер да јесте зашто би се састајала Аркус лига? Нико од суперлигаша није променио свој став, ни један клуб, ми имамо важећу одлуку Скупштине лиге и можемо да је изменимо ако налазимо да је понуда РСС прихватљива. Не волим да причам о новцу, али покривање дела трошкова лиге од стране РСС препознајем као гест добре воље и конкретну помоћ. Елементарна пристојност захтева да се на пружену руку и понуђењу помоћ једнако пристојно и одговори. И клубови ће то да и учинеи, верујем.

Одлучено је да АРКУС одреди сам систем такмичења за наступајућу сезону. Имате ли визију како би то могло да изгледа?

– Постоје две опције које су биле у оптицају. Обе су подразумевале две одвојене групе са разликом да ли клубови из Сеха лиге играју или не домаћу лигу. Ако Металопластика и Војводина буду играли домаћу лигу и Сеху опет пада у воду теза да ће сви видети све најбоље екипе. Али, оставимо систем такмичења за наредни период, верујем да ћемо наћи најбоље решење.

Које би још промене могла да претрпи АРКУС лига?

– Ако се вратимо уназад годину дана, када смо формирали лигу, мислим да смо за 365 дана направили велики напредак. Већ ове године имаћемо неку врсту промена у њој. Али, спорт је као и живот, материја која је у покрету и захтева прилагођавање. Добро ствар је то да смо у целом процесу, који је у току, максимално демократски и уз уважавање свих клубова приступили проблемима који су пред нама и то је напредак.

АРКУС је, према одлуци УО РСС, слободан да сам уреди лигу 2021/22, односно број клубова, начин такмичења, број екипа које испадају  и улазе?

– Јесте и верујем да у демократској расправи можемо да сагледамо све углове и да донесемо решење које већина подржава у одговарајућим институцијама Аркус лиге. Поновићу и свој став, клубови су ти који су нуклеус рукомета, ту настаје и постоји рукомет, а не у савезима и форумима. Зато је битно то да се глас клубова чује, уважава и поштује. Клубови морају још више да буду уважени са више места загарантиваних Статутом за клубове у Скупштини РСС. То је тема за изборе у РСС. А није тема да ли овај или онај рукометни фунционер или неко из  министарства подржава било кога. Избори у РСС дођу и прођу, а проблеми остају за оне који су изабрани. Зато мислим да је добро то да када рукометни радници компаративном методом анализирају средства за кошарку и рукомет исто тако упореде и статуте.

Можда би могао и Статут КСС да се препише ако би се преписале  и цифре?

– Ја сам за – категоричан је први човек суперлигаша Милан Ђукић.

Јово Галић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести