Перовић: Чланарина и трошкови службених лица у надлежности РСС

Представници десет женских рукометних клубова Прве лиге север затражили су од Рукометног савеза Војводине(РСВ) да им се због тешке финансијске ситуације изађе у сусрет и да им се трошкови сведу у подношљиве оквире.
b
Фото: Youtube Printscreen

Председник Управног одбора РСВ Борислав Перовић слаже се да су сви рукометни клубови у Србији већ дуже време у доста незавидној материјалној ситуацији.

- Због пандемије проблем су се у одређеној мери и код једног броја клубова додатно увећали. У таквој ситуацији је разумљиво то да клубови траже начина да смање трошкове, па и трошкове такмичења. Сходно наведеном процењујем и захтеве појединих клубова Прве женске лиге – север – каже Перовић

Уз дужно поштовање, навео је Перовић, нетачно је да прволигашким клубовима није дозвољено да одрже Скупштину, а тек потом да се обави жребање за нову сезону и формирају органи.

- Припреме за предстојећу сезону имају своју динамику, да би се благовремено спровеле све неопходне радње за почетак такмичарске сезоне и ове године је то урађено у оптималним терминима. Због пандемије жребање је обављено електронски, као и у свим другим лигама у оквиру РСС. Чим се ситуација поправи биће одржане Скупштине клубова свих лига у надлежности РСВ.


Данас састанак клубова и РСВ

За данас у 14 часова је заказан састанак представника клубова Прве лиге и РСВ. Шта се може очекивати од тог састанка и да ли је РСВ спреман да удовољи захтевима клубова остаје да се види.

- Одлуке о висини чланарине и трошкова службених лица за све лиге доноси Управни одбор РСС. То значи, не може РСВ самоиницијативно да мења одлуке које су у надлежности РСС. Без обзира на наведено, РСВ је спреман да са клубовима са своје територије размотри целокупну проблематику, те да уз активну комуникацију са осталим регионалним савезима нађе најбоље решење, једнако за све рукометне клубове у Србији - додао је Перовић.


Прволигаши не могу да се сложе са чињеницом да морају сада да плате котизацију за пролећни део такмичења, које није ни одржано.

- Чланарина за такмичење (тзв. котизација) за клубове Прве женске лиге - север је 40.000 динара на годишњем нивоу. То је најнижа чланарина за такмичење у односу на све друге колективне спортове у Србији (фудбал, кошарка, одбојка).

Тачно је да претходна такмичарска сезона није одиграна у целости, те по логици ствари има места да се нађе начин да се наведена чланарина за ту сезону коригује. При овоме морам да наведем да наведену чланарину један број клубова није платио у целости.

Висина трошкова такмичења (чланарина, трошкови службених лица и сл.) се није повећавала више од 10 година уназад.

- Одлуку о висини наведених трошкова доноси УО РСС, тако да РСВ не може да мења наведене одлуке, већ то може само национални Савез. РСВ је од раније у контакту са осталим регионалним савезима (РСЦС, РСБ и РСКиМ) са којима покушава да нађе решење једнако за све клубове у Србији, па да га потом предложи РСС. Када би се реално сагледали сви трошкови једног клуба (превоз,тренер, играчи, хала...) сматрам да би се показало да трошкови чланарине и службених лица нису превелики. То не значи да нема места да се и о наведеним трошковима разговара и нађе најбоље решење. Сваки клуб има право да поднесе захтев- иницијативу за промену било којег општег или појединачног акта РСС, па тако и одлуке о висини чланарине и трошкова службених лица – јасан је председник РСВ.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести