Преминуо прослављени зрењанински рукометаш Мирко Васиљевић

Поводом смрти прослављеног зрењанинског рукометаша Мирка Васиљевића у Барокној сали Градске куће у Зрењанину одржана је комеморација, којој су, поред чланова породице Мирка Васиљевића, присуствовали и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, са сарадницима, као и бројни спортски прегаоци и пријатељи преминулог.
mirko vasiljevic
Фото: Dnevnik.rs

„Наш Мирко преминуо је у суботу, у зрењанинској болници, где се последње три недеље борио против опаке болести. Сахрањујемо га данас, на његов 65. рођендан, када је требало да се пензионише“, рекао је на комеморацији Миран Пантелић, угледни зрењанински спортски радник.

Мирко је рођен 27. августа 1953. године у месту Горње Соколово, у општини Кључ, у Босанској Крајини. Са својих осам година са породицом је стигао у Клек и од тада цео живот посветио је овом селу, Зрењанину, својој породици и спорту. Почео је да игра рукомет 1969. за тадашњи Вулкан, који је касније променио име у Пролетер. До 1984. године наступао је за Пролетер, са изузетком једне сезоне проведене у Југовићу из Каћа. Са екипом која је кренула од Војвођанске лиге својевремено је освајао и вицешампионску титулу Југославије, а тада је Пролетер први пут заиграо у Европи.

Пантелић је говорио и о успешној тренерској каријери Мирка Васиљевића, у сарадњи са Гутом Грубачким, Чилетом Мишковићем, Бранком Маљковићем и другим легендама рукомета. Три деценије био је и први човек организације за рекреативни спорт.

„Био је успешан, омиљен и популаран, велики човек који је знао да саслуша, помогне, подржи“, казао је Пантелић, предајући реч тројици рукометних великана, Бошку Баришићу, Бранку Баци Маљковићу и Небојши Јокићу, чији животни путеви су се укрстили са Мирковим.

Они су подсетили на неке детаље из прошлости, у којима се огледа не само Миркова изузетност у односу према рукомету и спорту уопште, већ и карактер великог човека, добричине и истинског друга, који никада није себе истицао у први план и који је све своје животне недаће ћутке трпео. Мирко Васиљевић је сахрањен јуче на Новом гробљу у Зрењанину.   

Текст и фото: Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести