РСС: Поштујемо одлуку државних органа, ЕХФ покренуо процес

БЕОГРАД: Рукометни савез Србије саопштио је данас да у потпуности поштује одлуку државних органа око отказивања квалификационог турнира за Светско првенство јуниорки, на коме је у Ковилову било планирано да се састану Србија и тзв. Косово, али и да очекује казну Европске рукометне федерације.
Rukomet
Фото: Dnevnik.rs

"РСС поштује у потпуности да се откаже турнир који је овог викенда требало да се одржи у Ковилову. Европска рукометна федерација захтевала је од Савеза да се у суботу до 11 сати изјасни о судбини турнира, а РСС је обавестио да га неће бити, односно да се отказује", пише у саопштењу на сајту РСС.
РСС је открио и да су сви који су требали да буду учесници турнира напустили Спортски центар Ковилово.

"С обзиром да је наша јуниорска репрезентација већ дисквалификована са турнира, ЕХФ ће одлучити када, где и у којој форми ће он бити одржан".
Због отказивања турнира извесно је да РСС чека казна кровне рукометне куће у Европи.

"Арбитражни суд ЕХФ покренуће у наредних неколико дана процес у вези са отказивањем турнира. Одлука о евентуалној казни биће донета у наредних неколико недеља о чему ће јавност бити благовремено обавештена", закључују из РСС.

РС КиМ: Забрана турнира добар потез, Ђурковић да се смени

Рукометни савез Косова и Метохије подржао је одлуку Владе Србије да забрани одржавање квалификационог тунира за женске јуниорске репрезентације, на коме је било планирано да се састану Србија и тзв. Косово у Ковилову, али и затражио смену првог човека Рукометног савеза Србије Божидара Ђурковића.
РСКиМ се захвалио председнику Србије Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић, министру унустрашњих послова Небојши Стефановићу, директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу, као и министарству омладине и спорта на предузетим мерама.

"Рукометни и спортски радници са простора Косова и Метохије, захваљују се на предузетој мери и донетој одлуци о забрани одигравања утакмица квалификационог турнира за јуниорке у Ковилову, на које би учествовало и тзв. Косово. Ваша одлука је у потпуности у складу са нашим ставовима изнетим у јавности, са начином на који је Рукометни савез Србије прихватио начин одигравања овог турнира ,а који није у складу са Уставом и Законом Републике Србије , као и политиком нашег дрžавног руководства", наводи се у саопштењу РСКиМ.

У саопштењу, потписаном од првог човака РСКиМ Славољуба Мандића, наглашава се да је "непојмљиво да се у овако деликатној ситуацији РСС на челу са Божидаром Ђурковићем оглуши на интерес српског народа и доведу у питање ставови нашег руководства и комплетну политику Председника и Владе Републике Србије".
Због новонастале ситуације РСКиМ тражи хитну смену председника РСС Божидара Ђурковића и распуштање Скупштине те организације.

"Због великих последица које су наступиле, а могле су бити много веће по државу и рукометни спорт, захтевамо безусловну и хитну смену председника Управног одбора РСС Божидара Ђурковића, као и распуштање Скупштине и свих њених органа. Очекујемо Вашу хитну реакцију и подшку око нашег става, у циљу да се овај трофејни спорт врати на старе стазе славе по чему је био препознатљив у свету као један најтрофејнији спорт", апелује РСКиМ на главне званичнике у држави.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести