Рукометаш Војводине Светислав Веркић: Годину и по без пораза је подвиг

Рукометаши Војводине већ осам година доминирају српским рукометом - седам узастопних титула је завршило у њиховим витринама, а претходна сезона је прекинута и поништена због коронавируса, па није проглашен првак.
с
Фото: Приватна архива

Да су играли до краја то би била девета титула, осма узастопна, што ником раније  у српском рукомету није пошло за руком (Металопластика је била седам пута узастопно шампион). Томе треба додати да су, у сезони за нама, освојили Свесрпски куп, Суперкуп и национални Куп, до којег су дошли најубедљивије победивши у финалу Динамо из Панчева са 12 голова разлике.

“Дневник” је то препознао и РК Војводину наградио специјалним признањем.

– Свака награда прија, посебно ова на покрајинском нивоу, јер познато је да „Дневникови” новинари пажљиво прате спортска дешавања и све резултате ваљано вреднују. Као капитену, част ми је што је мој клуб награђен у години коју ћемо упамтити и по невољама које је изазвала корона.Сматрам да смо заслужили признање,  јер се ретко догађа да једна екипа  18 месеци не доживи пораза и без обзира на квалитет ривала и такмичења сматрам да је то подвиг – каже искусни голман и капитен Воше Светислав  Веркић, власник две титуле, три Купа, два Суперкупа и једног Свесрпског купа у дресу Новосађана.

Пандемија је све пореметила, па и у спорту.


Свака награда прија, посебно ова на покрајинском нивоу, јер познато је да „Дневникови” новинари пажљиво прате спортска дешавања и све резултате ваљано вреднују. Као капитену, част ми је што је мој клуб

награђен у години коју ћемо упамтити по невољама изазаваним короном

– Срећом, за разлику од неколико претходних сезона када смо играли Сеха лигу, ове смо од почетка почели да играмо домаћи шампионат, тако да смо били у континуитету са формом. Надам се да ће се ово што пре завршити и да ћемо остати физички и психички здрави и да ћемо наставити са успесима.

Војводина је и ове сезоне неприкосновена у Србији, готово да нема баш озбиљног конкурента за титулу.

– Клупске амбиције су увек везане за освајање трофеја. Уз дужно поштовање према свим ривалима, попут Динама, Железничара, Металопластике, Војводина је испред свих њих. Клуб када доводи играче пажљиво их бира, примера ради, у последње три године откако сам ја у Војводини, имала је можда два-три промашаја, што је и нормално у професионалном спорту. Ми смо један од ретких клубова у земљи који доводи странце, који улаже озбиљне паре и где се уговори испоштују до краја, што је реткост у данашње време. Из Војводине играчи одлазе задовољни и минимум са два-три трофеја, а за младе рукометаше је одскочна даска за наставак каријере.

Велики издаци натерали су руководство Војводине да већ неколико година не излази на европска клупска такмичења, што је сан и изазов сваког професионалног рукометаша.


Најважније је здравље

Година 2021. биће изазовна за Војводину.

- Најважније је то да будемо здрави , да се заврши пандемија и да из ње изађемо и психички здрави. Овај вирус нас је уназадио, ниједну утакмицу нисмо одиграли у комплетном саставу. Ове сезоне довели смо звучна појачања попут Бојана Бељанског, који је по повратку из иностранства одрадио одлично припреме, али ниједну пријатељску, ни званичну утакмицу још није одиграо због повреде. Поред здравља, желео бих да одбранимо све трофеје – поручио је  Војводинин капитен.


– За сваког играча је круна каријере да игра Лигу шампиона, евентуално ЕХФ Куп Европе. Срећом ја сам све то доживео и сада могу да потврдим да је то прелеп осећај када клуб може да приушти играње у Европи. Реално, сада није повољна економска ситуација у српском рукомету, пошто се ради о озбиљним издацима (авион, смештај, опрема...). Да бисмо играли Европу можда бисмо платили велику цену – да останемо без домаћих трофеја,  да клуб дође на ивицу егзистенције или још нешто горе. По мени, клупско руководство је у праву што не играмо на европској сцени, али сам уверен да ће за коју годину Европа доћи и у Нови Сад, што значи да ће Војводина бити финансијски јака за то такмичење.

Претпрошле сезоне Новосађани су остварили највећи успех у регионалној Сеха лиги заузевши шесто место, прошле су стигли до четвртфинала, да би на истеку 2020. године, због ове ситуације, одиграла само утакмицу у Нашицама.

– Иако смо одиграли само једну утакмицу драго ми је да се бар нешто померило са мртве тачке.Одиграли смо коректну утакмицу у Нашицама, где смо пропустили прилику да узмемо бод. Војводина је раније била екипа над којом су ривали правили гол разлику, а већ трећу сезону то није случај. Сеха лига је за нас битна јер нам је то одлична замена за европске утакмице, где се сусрећемо са екипама које су много квалитетније од нас, што је добро нарочито због младих играча. Клуб нема зацртани циљ у Сеха лиги, али треба да се има у виду да нам је група изузетно тешка. Ривали су нам још  Мотор из Запорожја  и Вардар. Ни на једну утакмицу нећемо да идемо са белом заставом, мада нам је приоритет домаћа титула – казао  је Веркић.

Јово Галић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести