Рукометаши Данске шампиони света

ХЕРНИНГ: Рукометна репрезентација Данска освојила је титулу првака света победом у финалу над Норвешком 31:22 (18:11).
1
Фото: Tanjug

У окршају две одличне скандинавске екипе, актуелних олимпијских правака Данаца и вицешампиона планете Норвешке, у финалу Светског првенства ни у једном тренутку није било дилеме око победника. До титуле на шампионату, који је први пут у мушкој конкуренцији имао два домаћина, Данску и Немачку, златни са Олимпијских игара у Рију 2016. дошли су на супериоран начин. Данска је у Хернингу, пред 15 хиљада својих навијача, у сјајној атмосфери први пут у историји освојила титулу првака света и овим је комплетирала златну колекцију, пошто најсјајнија одличја има и са европских првенстава и Олимпијских игара.

Норвешка је, као и 2017. на претходном Првенству света у Француској, у финалу изгубила од домаћина. И она је јуришала на прво злато са овог такмичења, али ће ипак морати да сачека још две године за нову прилику. Обе екипе су највише показале на првенству, али је Данска доказала класу јер је до финала дошла без пораза, а колико жели титулу наговестила је убедљивим тријумфом у полуфиналу над, сада бившем шампиону, Француском од 38:30. Предвођена фантастичним Микелом Хансеном Данска је успешно спровела план који ју је довео до толико жељеног злата на домаћем терену.


Французима бронза

Бранилац титуле на шампионату Француска освојила је бронзу победом над Немачком резултатом 26:25. Велика борба виђена је у овом дуелу. Немци су дуго били у вођству, али су “Триколори” успели да славе после трилера у финишу.

Селекција Немачке је током првог полувремена била много боља, а после пола сата игре имала је и максималну предност – 13:9. Французи су се полако будили, а од изједначења 14:14 ривалу нису дозволили да поведе до краја утакмице. Немци су, међутим, пружали велики отпор до финиша, а одлучујући погодак за Французе постигао је Никола Карабатић у последњем минуту. За Француску је ово четврта бронза на светским првенствима, која је уследила после две титуле, освојене 2015. и 2017. године.


Остао је жал за узбудљивијим финалом, али изузетно мотивисани Данци нису Норвежанима дали ни промил шансе.

Држала се Норвешка само на почетку меча, а када је домаћин направио већу предност (12:8) почела је и права рапсодија на терену. Расла је предност Данске, која ни после одласка на полувреме није посустајала. Можда се очекивала другачија игра Норвешке у наставку, не би ли дуел добио занимљивију ноту, али десило се супротно. Данци су стигли и до двоцифрене предности (25:15) и играчи су већ на 13. минута до краја почели да се радују на терену. После доминације Француза, који су освојили четири титуле на последњих пет шампионата, Данска је та која ће на следећем у Египту 2021. године бранити трон.

К. Б.

НорвешкаДанска 22:31 (11:18) 

ХЕРНИНГ: Дворана Јиск Банк Боксен, гледалаца: 15.000, судије: Губица, Милошевић (Хрватска). Петерци: Норвешка 2 (0), Данска 3 (2). Искључења: Норвешка 6, Данска 6 минута.

НОРВЕШКА: Сагосен 3, Мирхол 1, Јакобсен, Оверби 1, Кристенсен, Јондал 9, Бјорнсен 2, Гулеруд, Јохансен 3, О’Саливен, Танген, Реинкинд 1, Бергеруд, Блонз, Род 2, Хансен.

ДАНСКА: Ландин Н, Ландин М. 3, Мортенсен, Маркусен, Лауге 4, Закариасен 3, Грин, Сван 4, Линдберг, Молгард, Менсах 4, Тофт, Хансен 7 (2), Олсен 5, Орис 1, Халд.

КОНАЧАН ПЛАСМАН

1. Данска

2. Норвешка

3. Француска

4. Немачка

5. Шведска

6. Хрватска

7. Шпанија

8. Египат

9. Бразил

10. Мађарска

11. Исланд

12. Тунис

13. Катар

14. Русија

15. Македонија

16. Чиле

17. Аргентина

18. Србија

19. Аустрија

20. Бахреин

21. Саудијска Арабија

22. Кореја

23. Ангола

24. Јапан

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести