Рукометаши Херцеговца прославили улазак у Другу лигу

Тридесетак година Гајдобрани су чекали да се поново покрене рукометни клуб Херцеговац.
rukometasi Hervegovac Gajdobra prva ekipa DSC_0845
Фото: Сениорска екипа РК Херцеговца, фото: Милан Антељ

Са завршетком спортске хале, прошле године, група ентузијаста, предвођених играчима пониклим у овом месту и афирмисаним у другим срединама, покренули су рукометну причу и после прве сезоне пласирали се у виши ранг - Другу лигу север. Херцеговац је убедљиво заузео прво место, са шест бодова више од другопласираног ЖСК из Жабља.

- Још једном се показало да Гајдобрани воле рукомет, јер у овом селу потекло је много великих играча попут Спаса Јањића, Драгана Суyума, Зорана Куртеша (био савезни селектор Србије и неколико врхунских екипа), Добривоја Марковића, Вукашина Стојановића, Тихомира Додера, Обрада Ивезића и моје маленкости, као и мноштво репрезентативаца у кадетском и јуниорском узрасту – са задовољством истиче директор клуба, бивши репрезентативац Рајко Продановић.


Састав

За Херцеговац су ове сезоне играли: Никола и Саво Бакмаз, Стефан Солдо, Лазар Аћимовић, Лука Бугарски, Ранко Рундић, Предраг Кривошија, Славко Ћук, Јован Новчић, Александар Јањић, Страхиња Рачић, Милан Самарyић, Томислав Бајат, Марко Вујовић, Марко Тасић и Никола Живановић. Тренер: Александар Савић. Председник клуба Спасо Јањић.


О популарности рукомета у Гајдобри говори и податак да су утакмице Херцеговца биле четврте по гледаности у Србији,иза Шапца, Панчева и Новог Пазара.

- Успех је дошао пре свега због минулог рада, где су сви рукометаши тренирали код легендарног тренера и професора Анђелка Кашиковића Калета, а потом надоградњу и афирмацију стицали у другим клубовима, пре свега бачкопланачаком Синтелону и каћком Југовићу.


Подршка

Гајдобра, село са нешто више од 2.000 становника је стало уз рукометни клуб и што је још битније привредници су га подржали.

- Подршка овадашњих привредника, који запошљавају више од 1.000 радника, међу којима су ухлебљење нашли млади рукометаши и спортисти, је од пресудног значаја за битисање клуба. Велику подршка стигла је од Алинг-конела, Грава, Алвага, Ливала, Ексал пласта, МВМ-а, Енко проа, ДМД-а, Фарма Ивковић, Михић инжињеринга, Агро Цесла... Запошљавањем спортиста је примарни циљ у настојању да остану у селу и зато је Гајдобра права средина за живот, рад и остваривање спортских амбиција - сматра Продановић.


Главни ослонац и замајац у оживљавању рукомета је власник Алинг-конела Ристо Дангубић, који је уједно и председник Савета месне заједнице и један од највећих спонзора-донатора и спорта и културе у селу.


Шампион уз првака

Осмоструки првак државе и вишеструки освајач националног купа и суперкупа Војводина из Новог Сада увеличала је прославу уласка РК Херцеговца у Другу лигу.

- Одлучили смо се да на ревијалној утакмици угостимо вишеструког шампиона Војводину, који треба да нам буде узор и путоказ како треба да радимо. Надам се да ће наши најквалитетнији изданци и најталентованији играчи једног дана заиграти за Вошу – предвиђања су Продановића.

Љубитељи рукомета у Гајдобри могли су у ревијалној утакмици да уживају у мајсторијама Светислава Веркића, Милана Мирковића, Стефана Илића, Милоша Грозданића, Саше Марјанца, Душка Челице, Мирка Милашевића, Немање Вучићевића, Страхиње Станковића...

Пред почетак утакмице директорица Треће лиге запад-север Слађана Градић уручила је победнички пехар капитену Гајдобрана Николи Бакмазу.


- Наше амбиције су најпре везане да клуб организацијски подигнемо на виши ниво, да се потом појачамо превасходно играчима пониклим у Гајдобри и околини, те да на нивоу Месне заједнице евентуалним формирањем спортског друштва и увођењем самодоприноса за спорт, уз помоћ привредних субјеката, учинимо финансирање спорта стабилнијим. Жеља нам је да постанемо стабилан друголигаш, да афирмишемо младе играче, којих је сада тренутно 40-ак и да с њима изађемо на првенствено такмичење. Радићемо и на проширењу базе школском децом и да уз квалитетан стручни рад из ове средине стасају нови врхунски рукометаши и репрезентативци – поручио је Продановић.

Јово Галић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести