Рукометаши Шпаније први пут прваци Европе

ЗАГРЕБ: Рукометна репрезентација Шпаније први пут у историји освојила је титулу првака Европе, пошто је вечерас у финалу шампионата у Загребу савладала Шведску са 29:23 (12:14).
spanija
Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Црвена фурија" никада није освојила титулу старог континента – све до вечерас. Одиграли су савршено друго полувреме и заслужено дошли до врха Европе. Током других 30 минута игре одлично је бранио Арпад Штербик, који је прилику на мечу добио тек средином првог полувремена.

Некада голман Југославије и Србије и Црне Горе имао је осам одбрана у овом делу меча. "Викинзи" нису успели да освоје прву титулу на ЕП после 16 година поста, али зато јесу сребрну медаљу. Шведска је последњи пут финале играла 2002. године и од тада никада није успевала да дође до завршнице турнира.

Најефикаснији у победничком саставу били су Феран Соле, Давид Балагуер с пет голова, док су по четири постигли Раул Ентреријос, Аитор Арино и Алекс Душебајев. Код Швеђана бољи од осталих био је Јеспер Нилсен који је постигао пет голова.

Утакмица је отворена у брзом ритму што је више одговорало Шведској. Екипа која је била у групи са Србијом играла је много боље и предност је стално била на њиховој страни.

Одлично су играли Јеспер Нилсен и Јим Гортфридсон, док је Шпанију "вукао" искусни Рауел Ентреријос. После првих 30 минута игре Швеђани су водили са 14:12.

Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

У наставку дуела постојала је само једна репрезентација - Шпанија. За 12 минута игре "Црвена фурија" постигла је седам голова, док је четвороструки шампион Европе само једном затресао мрежу.

Један од најважнијих играча Шпаније у овим тренуцима био је Арпад Штербик. Србин, који од 2008. године представља ову пиренејску државу, одбранио је неколико важних шутева, увукао је страх међу Швеђане, који касније ни релативно чисте позиције нису успевали да реше.

Шпанија је доминирала до краја меча и ни у једном тренутку Шведска није успела да угрози њихово вођство. Шпанци су годинама једна од најконстантнијих репрезентација у рукомету, али никако нису успевали да дођу до златног одличја. Четири пута су били сребрни, два пута бронзани и сада коначно долазе до заслуженог злата.

Треће место на Европском првенству освојили су Французи после победе над Данском 32:29 (29:23).

 С. Р.

Фото: Arpad Šterbik, EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести