Селектор Брегар задовољан издањем рукометашица Србије

Женска рукометна репрезентација Србије завршила је учешће на Светском првенству у Шпанији.
с
Фото: ИХФ

И поред генерално добро игре наше девојке нису нашле своје место у четвртфиналу. Србија је на овом шампионату заузела 12. место у конкуренцији 32 екипе. Солидном игром и са подмлађеним саставом наше репрезентативке немају разлога за незадовољство, пошто биланс од четири победе и два пораза, није тако лош. Савладане су селекције Пољске, Камеруна, Црне Горе и Словеније, а од наших девојака боље су биле финалисткиње Олимпијских игара, Русија и Француска.

И поред пораза треба споменути да су олимпијске првакиње, репрезентативке Француске, уз доста напора успеле да савладају Српкиње, које су биле равноправан ривал током целе утакмице. Иако 12. место не звучи претерано добро, морамо да будемо свесни да је пред овом екипом светла будућност. Млад и перспективан тренер имаће прилику да створи одличан тим који ће на наредним првенствима правити веће проблеме фаворитима. Поред стандардних играчица Кристине Лишчевић и капитена Јоване Стоиљковић, које су при крају репрезентативне каријере, на овом шампионату у одличном светлу су се показале и младе играчице.

– Имали смо жељу да идемо у други круг и да у свакој утакмици пружимо максимум. Нисмо успели да одемо у четвртфинале, али сам задовољан приказаним партијама. Најмлађе играчице су расле из утакмице у утакмицу, свакако да ће им ово бити одксочна даска у каријерама. Добили смо нова крила, Ловрић и Којић на једној, односно Стаменић и Коцић на другој страни – рекао је селектор рукометашица Србије Урош Брегар и додао да је велика штета што се на почетку Првенства повредила Јована Ковачевић, која је требала да има важнију улогу.


Стоиљковић: Одличан спој младости и искуства

Капитен рерпезентације Јована Стоиљковић такође је задовољна играма целокупне екипе.

– Приказале смо квалитет и дисциплину што је веома битно. Имале смо тешку групу и сматрам да смо сваку утакмицу одиграле са пуно хтења и само много жеље за победом. Селектор Брегар је направио одличан спој нас неколико искуснијих играчица и младих којима је ово прво велико такмичење. Одличном игром и енергијом, направиле смо добар резултат, наравно не можемо да будемо одушевљене, али ако се узме у обзир да имамо четири победе и само два пораза и то против каквих екипа морамо бити задовољне учињеним – рекла је Стоиљковић.


Он сматра да његове изабранице имају још много простора за напредак, а да су у Шпанији захваљујући позитивној енергији извукли висок ниво игре.

– Добро смо одиграли уводну утамицу против Пољске, и у суштини све утакмице на првенство смо одиграли квалитетно осим сусрета са Русијом. Лошој партији против Рускиња допринео је црвени картон Марије Петровић у 10. минуту сусрета након којег смо изгубили ритам.

У другој фази Српкиње су, после преокрта, савладале Црну Гору и  осале у трци за четвртфинале.

– Велика је штета то што против Францускиња нисмо славили. Приказали смо одличну игру, али нас је коштало неискуство. Сматрао сам да, иако немамо шансу за пролаз даље, требамо да одиграмо озбиљно против Словеније, што смо и учинили и Првенство завршили победом.

Наше репрезентативке у марту 2022. године очекују квалификације за Европско првенство  које ће се одржати у новембру, а домаћини ће бити Словенија, Северна Македонија и Црна Гора.

        В. Гвозденовић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести