СП Јапан: Холандија и Шпанија за титулу

Рукометашице Холандије и Шпаније састаће се у недељу у финалу 24. Светског првенства у Кумамотоу (12.30).
holand
Фото: Youtube Printscreen

Холанђанке су до свог другог финала дошле после драматичне победе над олимпијским шампионкама, селекцијом Русије (33:32), док је у другом полуфиналу Шпанија надиграла Норвешку (28:22).

Црвена фурија је први пут у финалу, Холанђанке су 2015. изгубиле у одлучујућем дуелу, тако да ће једна од ове две селекције, поред пехара најбоље репрезентације света, обезбедити и директан пласман на Олимпијске игре у Токију.

Овакав расплет на СП нико није очекивао. Бољи позваоци рукометних прилика у финалу су видели Русију и Норвешку, које су освојили седам од последњих десет првенстава. Управо ове две селекције ће одмерити снаге за бронзану медаљу(9.30), што је и велико изненађење.

За разлику од Шпаније, којој је ово прво финале, Холандија га је играла пре четири године, била је трећа 2017. године, а освојила је медаљу на последња два ЕП. Холанђанке су на овом првенству изгубиле само прву утакмицу против Словеније (32:26). Њихове победе у првој фази против Норвешке (30:28) и у полуфиналу против Русије (33:32) саме за себе говоре о потенцијалу ове селекције, која је савршено пребродила промену тренера.

Швеђанка Хеле Томсен отишла је са места селектора Холандије након што је пре годину дана изгубила у европском финалу, а преузео ју је тренер Меца, првак француске лиге Емануел Маионаде. Чак им није ни сметао изостанак неколико одличних играчица.  

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести