Српкиње прве у групи пред ЕП 2018

Рукометна женска репрезентација Србије освојила је првом место у групи квалификација за Европско првенство које ће се наредног децембра одржати у Француској.
Rukometasice Srbije/RSS
Фото: Рукометни савез Србије

Најбоље српске рукометашице су у потпуности надиграле селекцију Македоније 35:30 (16:13) у хали "Чаир" у Нишу и завршиле квалификациону групу са пет победа и поразом, довољно да се нађу испред четврте репрезентације света, Шведске, и тако изборе повољније место пред жреб који је на програму 12. јуна у Паризу.

Македонке су се показале као добар такмац српском тиму у првих 30 минута. Искусне Бајрамоска и Ђорђиеска предводиле су састав Македоније до вођства 7:6 у 13. минуту, које је донела Јована Саздовска. Најрасположенија у српском тиму била је Катарина Томашевић, која је серијом одбрана давала ветар у леђа својим саиграчицама (11 одбрана у првом полувремену - укупно 15), а након преокрета (13:12) уследио је и тајм-аут македонске клупе у 26. минуту.

Серија с краја првог дела настављена је и у другом, у коме је Македонкама било потребно шест минута да савладају Катарину Томашевић (19:14). Одлична одбрана Српкиња виђена је до 41. минута, када је на семафору писало 26:16.

Фото: Rukometasice Srbije/RSS

Искористио је селектор Обрадовић остатак времена да пружи шансу свим играчима, а Македонке да зауставе резултатски пад и упишу подношљив пораз.

Најефиасније у српском тиму биле су Обрадовић и Крпеж Шлезак са по шест погодака, а Ђорђиевска је предводила Македонију са девет погодака.

У другом мечу шестог кола селекција Шведске савладала је Фарска Острва 32:13.

Изјаве селектора и играчица:

Селектор репрезентације Србије, Љубомир Обрадовић, био је задовољан урађеним у квалификацијама за Европско првенство у Француској:

- Остварили смо зацртани циљ освајањем првог места у групи. Пре овог меча смо имали најбољи скор датих и примљених голова. Велики број техничких грешака данас, концентрација је на нижем нивоу у односу на који треба да буде. Македонија је пружила јак отпор, лепа утакмица која се завршила повољно за нас. Честитам девојкама одлазак на Европско првенство и желим селекцији Македонији све најбоље у следећем квалификационом циклусу.

Селектор репрезентације Макдоније, Симе Симовски, овако је видео дуел у Нишу:

- Честитке Србији на победи и пласману на Европско првенство, желим им много среће. 
Релативно смо млада репрезентација, једна играчица је данас отишла у пензију (Бајрамоска), друге су релативно младе. Физички нисмо довољно спремни да парирамо селекцији као што је Србија. Србија је заслужено заузела прво место с обзиром на квалитет селекције. Првих 10 минута нисмо ништа урадили од договореног, морамо урадити анализу утакмице и покушати да исправимо грешке.

Српска репрезентативка Јелена Лавко нестрпљиво чека жреб:

- Честитам саиграчицама на доброј игри, прво полувреме нисмо могли да се резултатски одлепимо, Македонија је пружила добар отпор и честитам им на доброј партији. Идемо на Европско првенство и са нестрпљењем чекамо жреб 12. јуна у Паризу.

Најбољи стрелац у дресу Македоније била је искусна Елена Ђорђиевска:
 
- Почели смо добро у првих 20 минута, после је уследио пад. Дозволили смо и у другом полувремену да буде падова у нападу, али желели смо да играмо ову утакмицу зато што је последња иако није имала неко значење за нас. Желим пуно среће Србији на Европском првенству и да остваре добар пласман.

Србија - Македонија 35:30 (16:13)

НИШ: Хала: Чаир, судије: Дучинов / Горецов (Бугарска).

СРБИЈА: Радосављевић 3 , Крпеж Шлезак 6, Трифуновић 1, Штевин 1, Лавко 2, Радојевић Т. 4, Поп-Лазић 3, Радојевић Д. 1, Обрадовић 6, Томашевић 14 одбрана, Николић 3, Стоиљковић 2, Цвијић 2, Чолић, Стошић, Дмитровић 1.

МАКЕДОНИЈА: Гакидова, Ђорђиевска Д., Боризовска, Петковска, Бајрамоска 2, Нолевска 2, Ђорђиевска Е. 9, Серафимовска, Николић, Керамичева 1, Јанеска, Јовановска, Ристовска 2, Ливринић, Саздовска 5, Штериова 6.
 

1. Србија 10
2. Шведска 10
3. Македонија 4
4. Фарска Острва 0

М. К.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести