Српски рукометаши вечерас се боре за опстанак на ЕП у Мађаркој

(Од нашег специјалног извештача) СЕГЕДИН: Нажалост, српским рукометашима догодило се оно што смо најмање желели – поражени су (20:23) од Хрватске у изузетно важном тренутку, када их је победа водила у други круг такмичења на Европском првенству у Мађарској и Словачкој.
r
Фото: Uroš Borzaš/RSS

Нису још све шансе изгубљене и док има наде, наши момци морају да се боре. Пут до Будимпеште, где ће да уследи наставак такмичења, „орлове“ води преко дуела с олимпијским шампионом Француском, који је на програму вечерас од 20.30 часова. Задатак ни мало лак, али, на основу свежих сећања, нада ипак постоји. Србија је, да подсетимо, „галским петловима“ узела три од могућа четири бода у квалификацијама за ово ЕП пре годину дана.

Пораз од Хрватске био је изузетно тежак, не толико резултатски, колико су рукометаши Србије разочарали слабом партијом, посебно бековске линије (истина, која је била десеткована). Очито, изабраници селектора Тонија Ђероне нису имали ни план Б, док су контре биле мисаона именица.

Против снажног ривала, ког је за ову утакмицу појачао Циндрић, наши момци једноставно нису могли да играју са само два-три расположена играча – Владимиром Цупаром, Лазаром Кукићем и Богданом Радивојевићем, док су се остали понашали као да имају споредне улоге.


Борзаш: До циља тежим путем

После сазнања да је Петар Ђорђић позитиван на коронавирус, терет у нападу на позицији левог бека пао је на младог Уроша Борзаша, коме је ово прво велико такмичење. Успео је два пута да затресе мрежу Хрвата, али одбрана „ватрених“ је све наше бекове „стрпала у џеп“.

– Све до 45.минута смо се борили као лавови, а онда су нам затворили средину и једноставно нисмо могли да нађемо решење за њихову чврсту одбрану. На руку нам нису ишле ни наше техничке грешке, то је допринело томе да Хрвати стекну предност, коју нисмо могли да сустигнемо. Жао ми је, јер Хрватска одавно није била тако лоша, била је прилика да их победимо и решимо пролазак у главну рунду - рекао је Борзаш.

Вечерас ипак постоји шанса за остварење циља против Француза.

– Нема предаје. Морамо да се боримо. Није све изгубљено, не смемо да клонемо духом. Ова ситуација је карактеристична за нас, увек „волимо“ до циља да дођемо тежим путем. Уверен сам да можемо да остваримо победу од бар два гола разлике и одемо у Будимпешту – категоричан је Урош Борзаш.


Најбољи појединац у нашим редовима, голман Владимир Цупара, сматра да су он и његови саиграчи из утакмице против Хрватске извукли поуке и пораз већ заборавили, а све мисли усмерили ка дуелу са селекцијом Француске, у којем им је победа императив на путу ка остварењу сна.

– Хрватска је имала више снаге и концентрације, стигла је до победе, али морам да нагласим да смо дали све од себе. Имали смо доста техничких грешака и то је пресудило. Хвала навијачима који су нам пружили велику подршку, а очекујем да ће она бити на истом нивоу и против Француске. Нисмо клонули духом после пораза од комшија. Свесни смо да судбину држимо у нашим рукама и то је добро. Потребна нам је победа против Француске, знамо шта треба да урадимо и како да одиграмо да би до ње стигли. Надам се да ћемо показати да смо кадри за велика дела – нагласио је Владимир Цупара.

Шпански стручњак Тони Ђерона доживео је први пораз на клупи Србије. После седам тријумфа и ремија, уследио је неуспех у дуелу с Хрватском, који је ставио нашу селекцију у незавидан положај.


Калкулације

Хрватска и Србија имају по два бода, што отвара разне калкулације како „орлови“ могу до другог круга. Математика каже да мисија није немогућа, али ни мало лака. Србији је потребно да у последњем колу победи Француску с бар два гола разлике (да би имали бољу гол-разлику од Хрвата) и онда ће у кругу од три репрезентације с истим бројем бодова (по четири) бити другопласирана, иза Француза. „Галски петлови“ су победили Хрватску с пет разлике (27:22) и сада су на „плус пет“. Хрватска је, после пораза од „триколора“ и победе над Србијом (23:20) на „минус два“, док је Србија на „минус три“ након неуспеха у дуелу с „ватренима“.

Постоји теоретска шанса да наша репрезентација прође даље и с минималном победом, али мора да је оствари с најмање 26 постигнутих голова. Такође, нада је и тријумф Украјине против Хрватске у последњем колу. Онда би се „орлови“ и уз пораз од Француске пласирали у наредну рунду.


– Јасно је да морамо да се фокусирамо на вечерашњи сусрет. Искористили смо прилику да погледамо снимак утакмице с Хрватима и анализирамо где смо грешили. Показали смо се као веома добри, али смо имали много проблема, посебно у транзицији и позиционом нападу. Направили смо доста грешака, што би било исправљено, да имамо више времена. Урадили смо анализу вечерашњег противника и радили на мањим детаљима пред тај меч. Покушаћемо да поновимо оно што смо урадили у Зрењанину пре годину дана, односно да победимо с три гола разлике и пласирамо се у главну рунду - подвукао је Ђерона.

Јово Галић

Група Ц

Вечерас

Украјина - Хрватска (18)

Француска - Србија (20.30)

1. Француска 2        2      0      63:45        6

2. Србија 2      1      1      51:46        3

3. Хрватска 2  1      1      45:47        3

4. Украјина 2   0      2      46:67        0

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести