Александар Инђић, Дневников лауреат за шах

На традиционалној свечаности поводом 65. „Дневниковог” избора најбољих спортиста АП Војводине, која је у уторак одржана на „Дедином салашу” у Ченеју, награђени су најуспешнији у 2021. години у 23 спорта, међу којима је и шах.
с
Фото: Приватна архива

У најужи избор за награду ушли су велемајстор Александар Инђић, члан ШК „Словен” из Руме, женски интермајстор Марина Гајчин, чланица ШК „Сирмијум” из Сремске Митровице, и мајсторски кандидат Милан Гагић, који као омладинац наступа на двојну регистрацију за ШК „Краљица ПТТ“ из Петроварадина и за ШК „Бубамара” из Новог Сада. “Дневников” жири донео је одлуку да лауреат буде велемајстор Александар Инђић, а у данашњем издању преносимо образложења кандидатуре за сво троје предложених шахиста.

Александар Инђић (26) актуелни је екипни шампион Србије са трофејном екипом ШК „Словен” из Руме, као и водећа табла наше мушке репрезентације, која је на недавно завршеном Екипном првенству Европе у Термама Чатеж у Словенији освојила високо осмо место. Ово је најбољи резултат који је наша земља забележила од како игра под именом Србија, а велемајстор Инђић је на овом шампионату освојио високих 5,5 поена из девет партија и тиме показао да је прави предводник нове генерације наших шахиста. Такође, ШК „Словен” из Руме је, предвођен велемајстором Инђићем, постигао запажен успех на Европском купу клубова одржаном у Струги, освојивши седмо место у изузетно јакој конкуренцији најбољих европских тимова. На националној рејтинг листи велемајстор Инђић је годинама уназад у самом врху, а тренутно заузима високу трећу позицију.

Женски интермајстор Марина Гајчин (20) ове године остварила је један од највећих успеха у каријери, а то је освајање сребрне медаље за појединачни резултат који је као резерва постигла наступајући на четвртој табли, на Екипном првенству Европе за жене у Термама Чатеж у Словенији. Поред тога, Гајчинова је и чланица трофејне екипе ШК „Сирмиум“ из Сремске Митровице, која је на Првој лиги Србије за жене у веома јакој конкуренцији освојила титулу националног шампиона. На недавно завршеном Првенству Србије у шаху за жене освојила је вицешампионску титулу, а на српској рејтинг листи, иако веома млада, женски интермајстор Марина Гајчин заузима високо десето место.

У најужи избор за награду ушли су велемајстор Александар Инђић, члан ШК „Словен” из Руме, женски интермајстор Марина Гајчин, чланица ШК „Сирмијум” из Сремске Митровице, и мајсторски кандидат Милан Гагић, који као омладинац наступа на двојну регистрацију за ШК „Краљица ПТТ“ из Петроварадина и за ШК „Бубамара” из Новог Сада

Мајсторски кандидат Милан Гагић (16) је ове године освојио титулу првака на Првенству Србије за омладинце одржаном у Новом Саду. Ово је посебно значајно, ако се има у виду да је Гагић тек трећи Новосађанин у историји овог такмичења коме је пошло за руком да тако млад подигне победнички пехар. Такође, Милан Гагић је актуелни првак Војводине у категорији јуниора до 16 година, док је у истој групи на Првенству Србије освојио четврто место. Поред тога, на Другој лиги Србије – група Војводина за мушкарце, наступајући за ШК „Краљица ПТТ“ из Петроварадина, Гагић је на високој другој табли остварио сјајан резултат од пет поена из 10 партија. Предводио је на првој табли веома младу екипу новосадског ШК „Бубамара“, која је тријумфовала у Новосадској шаховској лиги, а на Полуфиналу 89. Првенства Новог Сада делио је прво место са одличних 7,5 поена из девет партија. Захваљујући овим успесима, Гагић је ове године проглашен за спортисту године Петроварадина.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести