Буковчани заблистали на Сеоској олимпијади у шаху

Чланови ШК Буковац у комбинованом саставу, по двоје одраслих и деце (Душан Младеновић, Рајко Тешановић, Адриан Госе Момић и Нина Плетел), приредили су сјајно изненађење освајањем сребрне медаље на 49. Сеоској олимпијади у Осечини.
sah
Фото: Приватна архива

Успех је тим већи ако се има у виду да су Буковчани једини у свом саставу имали децу – 10-годишњаке и да су једини представљали АП Војводина на сениорском такмичењу месних заједница. 

Колико је комбиновани састав изазвао симпатија код учесника најбољи је доказ био тај када су Буковчани добили громогласан аплауз приликом доделе медаља. На шаховском турниру учествовало је шест екипа на четири табле. Буковчани су победили четири партије (Ниш 4:0, Јагодина 4:0, Осечина 2.5:1.5), а једини пораз је био од Алексинца (1:3), иначе победника турнира, док је треће место припало домачину, Осечини.

Младеновић, иначе прва табла ШК Буковац, освојио је 5 поена из пет партија, Тешановић 4, Момић три и Нина 2.5 поена.

– Наша Месна заједница добила је позив од председника Савеза за рекреативни спорт Србије Радета Марковића, али једино смо се ми одазвали, мада када су видели да доводимо децу у екипи нису одмах прихватили нашу пријаву. Иако се радило о сениорским такмичењу, видели смо прилику за афирмацију и стицање искуства наших најистакнутијих полазника школе шаха у Буковцу. Адриан и Нина, као школски шампиони, на најбољи начин су искористили прву прилику и дошли до највреднијих медаља до сада – рекао је председник ШК Буковац Рајко Тешановић.

Он је посебно истакао то што њихове школе не би ни било да није подршке са највишег нивоа.

– Градски секретаријат за спорт даје подршку за основно функционисање спортских удружења у граду без чега многа не би ни постојала. Школа шаха је пројекат који увелико пробија буyет нашег клуба и без Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, који већ другу годину пружа подршку нашем пројекту, не би било ни ових резултата – нагласио је Тешановић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести