ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У РАПИДУ И БЛИЦУ: Четири медаље за Србију

Српски такмичари настављају да скрећу пажњу светске јавности на себе и на српски шах. Овог пута то су постигли лепим резултатима на Европском првенству у убрзаном и брзопотезном шаху за младе у Термама Чатеж, у Словенији.
sah
Фото: Шаховски савез Србије

Наши млади шахисти и шахисткиње обрадовали су нас освојивши четири медаље, на месту где су сениорске селекције пре две године оствариле један од највећих успеха у новијој историји српског репрезентативног шаха. Радује, такође, чињеница да је Србија имала представнике у скоро свим категоријама.

Име нове шампионке Европе у убрзаном шаху је Вера Вујовић, која је освојила и сребро у блицу. Она је оправдала улогу првог носиоца и са феноменалних 7,5 поена из девет кола попела се на трон Старог континента у групи девојчица до 12 година. Треба похвалити и другог носиоца турнира Сару Мијић, која није успела да дође до одличја, али је пружила неке сасвим добре партије, што важи и за Ању Митровић.

Најпријатније изненађење је приредила Тамара Јанковић, која је турнир почела као осми носилац, али је успела да дође до сребрне медаље, што је у изузетно јакој конкуренцији девојчица до 14 година феноменалан успех. Сребром се окитила и изузетно талентована Ана Тадић. Њој је најсјајнија медаља измакла за само пола бода, јер је имала боље додатне критеријуме од победнице турнира девојака до 16 година, Пољакиње Ане Слузарчук. Свакако, Ана је постигла изузетан успех.

У конкуренцији девојчица до осам година Наталија Вујичић је одиграла добро и освојила десето место, исто као и Милица Вујичић у групи до 10 година. У овој конкуренцији имали смо шест представница и све су одиграле у границама очекивања. Поред Милице, ту су биле и Дуња Милојевић, Дуња Смилић, Сава Ситвук, Софија Ситвук и Нада Вујовић.

Веома близу медаље су била и браћа Билић, Јован и Михајло. Они су одиграли одлично, али је фалило и среће. Поделили су пласман од трећег до шестог места, али су због мало лошијих додатних критеријума обојица остала без бронзе. Поред њих двојице, у отвореној групи до осам година играо је и наш талентовани Балша Јеремић.

Такође, три представника смо имали и у отвореној категорији до 10 година и овде је нашем шахисти мало фалило до бронзе. Веома талентовани Милош Пасула је поделио пласман од трећег до петог места, али је у тој малој групи имао најлошије додатне критеријуме. Матеј Јокић и Филип Радуловић су одиграли сасвим солидно. Новака Думбеловића и Николу Шакотића је неколико несрећних киксева коштало бољег пласмана, док је Андреј Добричан пријатно изненадио у групи до 12 година. Нажалост, Србија није имала своје представнике у отвореним категоријама до 14, 16 и 18 година.

Србију су представљали исти шахисти и шахисткиње у истим категоријама и у брзопотезном шаху. Сви су одиграли сасвим добро, али посебно се мора истаћи сјајан резултат Вере Вујовић која је златној медаљи у рапиду придодала и сребрно одличје у блицу. Нова вицепрвакиња Европе у брзопотезном шаху је освојила 14 поена из 18 партија, колико је имала и првопласирана Арја Ардоган. Међутим, млада Туркиња је имала бољи међусобни скор, оба пута победивши Веру Вујовић. Врло близу медаље су били и Ана Тадић, као и Милош Пасула.

Свакако, резултат који радује и показује да се српски шах са правом може надати светлој будућности.

С. Костић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести