Фебруарски шаховски фестивал у Новом Саду: Савић и Рунић максимално

Серија међународних турнира у Новом Саду, која је претворила град у бојиште шахиста с три континента и знатно улепшала живот хотелијерима који у фебруару обично спремају собе за пролеће, ушла је у сам финиш.
Miodrag Savic
Фото: Миодраг Р. Савић, фото: Приватна архива

Занимљиво је да Босанци коло воде и у очај бацају индијске и кинеске представнике, који се овог пута неће окитити ловорима и међународним нормама. Наиме, велемајстор Миодраг Р. Савић и интермајстор Зоран Рунић су у одличној форми и имају пун погодак после четири кола. Посебан шлаг на торти је гостовање иранског представника, изузетно младог Бардија Данешвара, који се са само 11 навршених година успешно бори у конкуренцији сениора. Ово му је последња проба пред учешће на Азијским играма, а уз њега је увек и његова симпатична мајка, која га здушно бодри и навија за њега. Он већ сада има скоро нестварних 2400 рејтинг поена и први је на свету у свом узрасту.

Иза интермајстора Рунића са четири из четири, тренутно су на деоби другог места наш интермајстор Милош Станковић, ФИДЕ мајстор Рао С. В. Шринат из Индије и канадски интермајстор Каикви Јанг, који су освојили по 2,5 поена. На велемајсторском турниру, иза водећег Савића, тренутно су Кинез Венбин Шао с три поена, и наш двојац – интермајстор Иван Средојевић и Ненад Димитријевић, који имају по 2,5 поена. На рејтинг турниру воде домаћи представник Лесковац, члан ШК 64, и Индијац С. Пули, који је надмоћно победио и на претходно одржаном викенд турниру, са 4,5 поена из пет партија. Куриозитет је и учешће скоро читаве породице Трајковић из Батајнице – Наде, Ђорђа и Ненада.

Партије са свих турнира се могу гледати уживо, паралелно у ШК Даме (Трг Марије Трандафил 11) и у хостелу „С“ (Кисачка 6), а улаз је слободан.    

С. Дражић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести