Гибралтар мастерс опен: Блесић ремизирао с Накамуром

У Гибралтару је почео један од најјачих и најпрестижнијих опен турнира на свету – традиционални Трејдвајз Гибралтар Мастерс.
sah
Фото: Dnevnik.rs

Све врхунске велемајсторе који се нису нашли на чувеном Тата Стил турниру у Вајк ан Зеу, можете наћи у стартној листи овогодишњег Гибралтар опена. За прву награду од 25.000 фунти бориће се 251 шахиста из чак 58 држава, међу којима је и завидан број од 95 велемајстора и 53 интермајстора.

Фаворити су врхунски светски велемајстори: Максим Вашје Лаграв, Левон Ароњан, Весли Со, Јангји Ју, Хикару Накамура, Давид Навара и др., а 30. носилац је актуелни шампион Србије, велемајстор Александар Инђић. Наступају и два ФИДЕ мајстора са наше рејтинг листе – Васо Блесић (132. на стартној листи) и Милан Кандић (218. на старту). Игра се десет кола по Швајцарском систему по најспоријем класичном темпу – 100 минута за првих 40 потеза, затим 50 минута за наредних 20 потеза и 15 минута до краја партије, са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез почевши од првог.

Јунак првог кола свакако је наш ФИДЕ мајстор Васо Блесић (2390) који је на старту белим фигурама ремизирао против једног од водећих светских играча Хикару Накамуре (2749)! Надамо се да ће Блесић наставити са овако добром игром и у другом колу, када га очекује дуел са познатим руским велемајстором Максимом Матлаковим. Противник велемајстора Александра Инђића на старту је био интермајстор Мохапатра из Индије, која, уз Шпанију, има најбројнију екипу од чак 26 играча на Гибралтару. У овој напетој партији Инђић није могао да постигне више од ремија, а у наредном колу играће против још једног индијског шахисте, ФИДЕ мајстора Надар Ананда. Треба истаћи и да је заменик главног судије на Гибралтару наша Александра Димитријевић, женски велемајстор и међународни судија.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести