ИНТЕРВЈУ – Светлана Стојадинов, председница ШСНС: Кроз шах промовишемо људске и спортске вредности

Шахисти и клубови из Војводине су у 2023. години остварили изванредне резултате на домаћој, и на међународној сцени. Као шаховски центар Покрајине Нови Сад је тим успесима значајно допринео.
sah
Фото: Приватна архива

Носиоци шаховског живота у Српској Атини су вредни људи из и око Шаховског савеза Новог Сада.

Поред организације позамашног броја турнира, ШСНС је у току 2023. године активно радио на промоцији древне игре, где је акценат стављен на најмлађу популацију и школе.

О резултатима рада из претходне, као и плановима за текућу годину смо разговарали са председницом ШСНС Светланом Стојадинов.

Како бисте оценили претходну годину?

– Мислим да се у 2023. години појавило доста позитивног интересовања према шаху, много нових шаховских догађаја и наравно феноменалних успеха. Конкретно шах у Новом Саду се доста проширио, нови турнири су одржавани што је довело заинтересованост до рекордних нивоа. А сам крај године је крунисан одличним успехом Србије - мушка шаховска репрезентација је освојила прво место у Европи! С обзиром на све рекла бих да је претходна година била феноменална за шах.

Током 2023. сте много радили на промоцији шаха међу најмлађом популацијом. Можете ли нам рећи нешто више о томе?

– Шах доноси изузетне бенефите у развоју код деце. Подстиче развој креативности, усавршава визуелизацију, логику и комбинаторику. Веома битну улогу заузима у вежбању меморије и сталожености. Тако да сматрам да је велики акценат у шаху увек био оправдано усмерен на најмлађе. Изразито ми је драго што се и тај пут у Новом Саду развија и шири, како нашом заслугом, тако и заслугом рада наших чланова. Нови Сад заиста поседује одличну екипу људи који се баве радом са најмлађима у склопу шаховских школа, клубова, секција у школама итд.

Организован је велики број турнира. Брзопотезни су почели да се одржавају два пута недељно, турнири у убрзаном шаху су традиционално на месечном нивоу, а Првенство Новог Сада и Зимски опен 2023. су привукли велики број учесника. Да ли сте задовољни повећањем шаховских активности у Новом Саду?

– Тако је, увели смо доста нових активности које су постале редовне и посебно се трудимо да радом испратимо све категорије шаха – класични, убрзани, брзопотезни. Изузетно ми је драго што толико велики број такмичења прати и велики број учесника. Са једне стране волим што на редовним активностима између осталог учествује и група људи која је стална већ годинама. А са друге стране ми је драго што се прикључују и учесници који никада нису одиграли званичан турнир, па су први пут дошли да одиграју баш неки од наших турнира. На пример, после вишедеценијске паузе, у 2023. години организовали смо Екипно првенствно новосадских средњих школа. И на првенству је учествовало 19 екипа из 13 различитих новосадских школа, што је баш завидан број учесника. Драгоцено је када су нове активности испраћене интересовањем и бројчаношћу.


Шах развијен у целој Војводини

У Новом Саду је у току 2023. одиграно неколико врло важних турнира, како на покрајинском, тако и на државном нивоу. Да ли мислите да Нови Сад полако заузима место центра шаховске Војводине?

– Сматрам да је шах у Војводини доста развијен у свим деловима и да постоји одлична интеракција свих шаховских центара. Одличан пример за то је Јуниорска лига Војводине, коју је перфектно организовао Шаховски савез Војводине. На јуниорској лиги, која се играла у две групе учествовало је чак 30 екипа Војводине! Нови Сад је имао највише представника, што свакако говори да је у Новом Саду шах највише заступљен. А верујем да и само интересовање произилази из догађаја, тј. турнира на којима се учествује или сведочи.


У сарадњи са Шаховским савезом Београда је организована акција „Најбржи шах у најбржем возу“, која је привукла велику медијску пажњу. Шта нам можете рећи о томе? Да ли су у плану сличне акције и у 2024?

– Акција „Најбржи шах у најбржем возу“ је осмишељена и спроведена као један пријатељски догађај Шаховског савеза Београда и Шаховског савеза Новог Сада, који је по мом мишљењу доста допринео популаризацији шаха. Наиме, играо се меч у брзопотезном шаху између играча ова два савеза на 12 табли у возу „Соко“ у току редовне вожње. Цео догађај је уживо преносила ТВ Арена Спорт, чиме је постигнут одличан медијски спектакл. У древној игри су се надметали: сениори, жене, кадети, кадеткиње, омладинци, омладинке, ветерани, познате личности и новинари. Мислим да је то била идеална прилика да се види да шах може бити веома динамичан, да се може играти било где и да га може играти било ко, као и да је увек сјајна прилика за дружење. Сарадња са Шаховским савезом Београда је протекла беспрекорно и надамо се да ћемо и у будућности имати још овако занимљивих, несвакидашњих догађаја.

Како бисте оценили рад ШСНС у 2023. са административно-финансијске стране?

– Административно-финансијска страна је битан аспект сваке организације, па тако и ове. Битно је дефинисати важне стратегијске одлуке управљања и процедуре које из њих произилазе. Шаховски савез Новог Сада испуњава све прописе и знам да ће остати сигурно тако и у будућности.

Какви су планови ШСНС за 2024. годину?

– План Шаховског Савеза Новог Сада за наредну годину је да одржи исту концепцију такмичења и манифестација, коју је имао до сада и да је прошири неким новим активностима у циљу афирмације вредности спорта, шаха посебно. Трудићемо се да кроз шах промовишемо универзалне људске и спортске вредности и тиме привучемо пажњу што више учесника, како младих, тако и старијих, јер шах је спорт којим свако може да се бави.

Стефан Костић


Фестивал младих у хотелу Путник

На 31. Војвођанском шаховском фестивалу младих од 14. до 18. фебруара у хотелу Путник у Новом Саду, у организацији Шаховског савеза Војводине, окупиће се најбољи такмичари из Покрајине.

Учесници ће бити подељени на категорије дечака и девојчица, а оне даље на узрасне групе. Играће се девет кола, по Швајцарском систему паровања, уз темпо игре 90 минута по играчу уз 30 секунди додатка по одиграном потезу. Најзанимљивије партије ће бити директно преношене.

Додатне информације, резервација смештаја и добијање предрачуна је могућа код координатора такмичења Петра Миличевића на број телефона  0646498003. Пријава на такмичење и резервација смештаја се примају до 7. фебруара 2024. године писменим путем мејла sahovskisavezvojvodinens@gmail.com. Десет најуспешнијих у свакој категорији (до 8, 10, 12, 14 и 20 година) ће стећи право наступа на Фестивалу младих Србије у априлу, као и до 16 и 18 година на Омладинском шампионату.

Организатор је за прваке обезбедио пехаре, освајаче прва три места одговарајуће медаље, а најуспешнија петорка ће такође бити награђена. Више информација и распис такмичења се налазе на веб презентацији Шаховског савеза Војводине www.vojvodinachess.net/.


EUR/RSD 117.1527
Најновије вести