ИНТЕРВЈУ – Зоран Станимировић, председник Шаховског савеза Војводине: Заједно можемо много више

Једна од најуспешнијих година у историји српског и војвођанског шаха је за нама, а надајмо се да смо ушли у још успешнију.
sah
Фото: Дневник

Шахисти из Војводине, велемајстори Александар Инђић из Старе Пазове и Роберт Маркуш из Суботице (обојица су чланови ШК Словен из Руме), су носили репрезентацију Србије до крова Европе. Инђић је постао и шампион државе у појединачној, а Нафтагас из Елемира у екипној конкуренцији.

Шампионка Србије је нови женски велемајстор из Апатина Марина Гајчин (ШК Сирмиум из Сремске Митровице). Оборени су сви рекорди по масовности на школским, кадетским и јуниорским такмичењима, а Шаховски савез Војводине (ШСВ) послује све боље. Због свега наведеног, има ли бољег саговорника да испрати ову, и дочека следећу годину од председника ШСВ међународног судије Зорана Станимировића (54)?

Претходне године су оборени многи рекорди, успостављени нови модернији трендови. То се најбоље осетило у најмлађој конкуренцији, током Фестивала младих и Јуниорских лига Војводине. Како бисте прокоментарисали оволики одзив младих и ова такмичења, која су у 2023. подигнута на виши ниво?

– ШСВ је у претходном периоду много учинио за развој шаха нарочито у млађој популацији. Што се тиче модерних трендова опремили смо се са двадесет и једном електронском таблом за пренос партија уживо. Директно смо преносили најквалитетнија такмичења у Војводини. Јуниорска лига Војводине оформљена је 2016. Почели смо са око 10 екипа. Ове године смо стигли до 30 екипа и више од 220 играча млађих од 18 година. Овакав одзив у ШСВ није изненађујући пошто је ШСВ претходних година много посветио пажње школским такмичењима на општинским и окружним нивоима широм Војводине. Наставићемо са радом у млађим категоријама и у складу са тиме покушаћемо да за време Војводина опена организујемо и Међународну јуниорску лигу.

Квалитет војвођанских лига је у порасту. Шта мислите да је узрок томе?

– Велики рад ентузијаста у Војводини. Повећава нам се број школа шаха у Војводини. Понављам да је рад у млађим категоријама најисплативији на дуже стазе, и ја сам поносан јер се за време мојих мандата највећа пажња посвећује баш том сегменту шаха.

Након дугог низа година поново су обе појединачне титуле, као и екипна круна у отвореној конкуренцији, у Војводини. Поред тога, играчи из Војводине су имали сјајне резултате на домаћој, међународној и репрезентативној сцени. Како коментаришете 2023. из тог угла?

– Ове године смо у најквалитетнијој лиги Србије од могућих 12 имали седам екипа из Војводине. Последица тога је да је и првак Србије из Војводине –Нафтагас Елемир. И поред тога просечан рејтинг Прве лиге Војводине није био мањи од Београдске лиге и лиге Централне Србије. Не могу ту да не споменем Марину Гајчин, Александра Инђића, па и Роберта Маркуша, првенствено великих људи, а потом и изванредних играча, који су део наших репрезентација. У екипној опен секцији је остварен фантастичан успех освајањем титуле првака Европе, али не смемо заборавити ни женску репрезентацију која је у последњем колу играла за висок пласман, па чак и медаљу.

Фото: Приватна архива

Широм Војводине су све активнији клубови и школе шаха. Како ШСВ помаже њихов рад?

– Имамо одличну сарадњу са школама шаха. ШСВ је суорганизатор шаховског кампа на Летенци трећу годину. Ослушкујемо шта нам сугеришу шаховски ентузијасти тако да је и Јуниорска лига Војводине настала из те међусобне сарадње. Идемо и даље, тако да се надам да ће заживети и Међународна јуниорска лига Војводине, да дамо шансу нашим младим играчима да одмере снагу са вршњацима на међународном нивоу.


Фестивал младих у Новом Саду

Прво такмичење у години из календара Шаховског савеза Војводине је традиционално Војвођански шаховски фестивал младих. Фестивал ће се од 14. до 18. фебруара одржати у хотелу Путник у Новом Саду. Право учешћа имају сви шахисти и шахисткиње са територије АП Војводине до 20 година старости. Најинтересантније партије са овог догађаја ће бити преношене уживо. Више информација је на сајту ШСВ ( www.vojvodinachess.net ).


Како оцењујете претходну годину са административно-финансијског аспекта?

– Савез послује стабилно. Немамо неке велике ефекте у новчаном смислу, али смо се зато опремили таблама за пренос и класичним таблама. ШСВ тренутно поседује опрему да може да покрије турнир од 150 играча, без проблема. Све је то бенифит из организације Војводина опена.

Шта још треба унапредити да би шах у Војводини био подигнут на још виши ниво?

– Понављам да је рад са млађим категоријама дугорочно најбоље решење за подизање квалитета шаха. Наравно да се не сме запоставити ни тренутни играчки кадар.

На чему ћете радити током ове године?

– У плану је неколико акција. Војводина опен би требало да прерасте из једног турнирског такмичења у прави фестивал шаха у чијем склопу би требало да буду такмичења у рапиду и блицу, као и Међународна јуниорска лига. Такође ћемо наставити са радом на електронском праћењу резултата у Војводини и даљем осавремењавању базе података у складу са правним актима. Кадетски фестивал Војводине ће се играти у новом формату, тако да ћемо омогућити и омладинцима до 20 година да наступају на фестивалу.

Имате ли поруку за љубитеље древне игре у Војводини?

– Једноставно: Gens una sumus – заједно можемо много више!

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести