Иранац Шахин за нијансу бољи од Радловачког

У сазвежђу летњих шаховских турнира један има посебан сјај. Иако се одржава тек шесту годину, Међународни турнир Видовдан никога не оставља равнодушним.
Detalj iz turnirske sale/M. Stankovic
Фото: М. Станковић/Детаљ из турнирске сале

Организатор је ШК Бановци Дунав, уз свесрдну помоћ СО Стара Пазова, тамошње Туристичке организације, као и привредника с територије општине, иначе великих пријатеља шаха и клуба. Захваљујући заједничким снагама и напорима допринели су да овај турнир сија пуним сјајем.

У Старим Бановцима окупили су се играчи из пет земаља - Србије, Турске, Русије, Ирана и Босне и Херцеговине. На А турниру учестовало је 37 играча, а на Б 25. Турнир, чији је наградни фонд био 3.000 евра, био је изузетно занимљив, нарочито А турнир, где је 20-ак играча конкурисало за највиши пласман и награде. Пажњу су привукли прошлогодишњи трећепласирани такмичар, велемајстор из Ирана Шахин Лорпаризангенех, као и наш велемајстор Александар Ковачевић. После великих борби, уз доста среће и упорности, али и знања, победио је Иранац, са седам поена из девет партија, испред нашег интермајстора Јована Радловачког који је имао исти број бодова, али слабије додатне критеријуме.

Треће место заузео је ФИДЕ мајстор Есат Баглан из Турске са шест бодова. На четврто место са 5,5 поена пласирао се први фаворит турнира, велемајстор Александар Ковачевић, а одмах иза њега, са истим бројем бодова, и његов ученик ФИДЕ мајстор Дејан Оморјан. Најбољи домаћи клупски играч био је Милош М. Станковић са пет бодова, а најбоља шахисткиња Езра Оз Ирем из Турске са 4,5 поена.

На Б турниру доминирала је играчица из Турске, Мусту Хатиче Ашли која је сакупила 8,5 поена. Наш најбољи играч био је Милош Симоновић, који је био пети са 5,5 поена. Иначе, сви учесници оба турнира су награђени. Видовдан 2019 је праћен уживо на две табле, а судије Душан Игњатовић, Јелена и Миодраг Станковић одсудили су за највишу оцену.

Какав је турнир био можда најбоље говоре речи захвалности које је упутио један од учесника Златко Кадар:

– Честитам вам на сјајно организованом турниру. Очигледно је да сте уложили много труда, енергије, знања, воље и ентузијазма, наравно и новца, да цео турнир протекне у најбољем реду. Шах јесте магична игра, а ви сте у организацији допринели да сви ми, као учесници турнира, осетимо лепоту ове игре. Осам дана остаће у лепом сећању и мени и деци, како оно што се дешавало на самом турниру, тако и оно лепо ван њега. Желим вам још много оваквих турнира и да дуго трајете. Направили сте нешто што ће играчима остати у лепом и дугом сећању – истакао је Кадар.

Током турнира такмичарима је обезбеђена туристичка тура, а том приликом обишли су Кућу фудбала, Словачку кућу, упознали се са културно-историјском баштином општине, као и музеј Мацура у Новим Бановцима.

М. Станковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести