Југовић из Каћа у силовитом нападу на троструку круну

У Руми се игра Прва лига Србије у шаху за мушкарце. Такмичење је јако са 44 носиоца највише, велемајсторске титуле. У првом колу није било већих изненађења.
Jugovic
Фото: Шахисти Југовића сјаjно играју у Руми

Екипа фаворита Југовића из Каћа савладала је повратника у Прву лигу Омладинца из Нових Бановаца. У мечу екипа које ће се борити да избегну прелазак у нижи ранг, прошлогодишњи шампион државе ВШК Свети Николај Српски мимимално је победио екипу Нафтагаса из Елемира. Од појединачних резултата вреди истаћи победу Милоша Павловића против Ивана Иванишевића, иако то није помогло екипи Светозар Глигорић из Панчева да избегне висок пораз против Итаке.

У другом колу виђено је и прво изненађење – изузетно вредна победа Нафатагаса против Новосадског шаховског клуба, док су остали фаворити били убедљиви – Југовић против ВШК Свети Николај Српски и Јелица против Омладинца. А онда у трећем колу прави спектакл – убедљива победа Југовића над великим ривалом Јелицом од 4,5:1,5! Победу каћкој екипи донели су Душан Поповић, Никола Несторовић и Борко Лајтхајм, који су савладали Ненезића, Богосављевића и Ђорђевића. У четвртом колу лидери из Каћа одиграли су нерешено са Новосадским шаховским клубом, док су Нафтагас, Омладинац и Светозар Глигорић забележили поразе. Пето коло донело је и нову победу Југовића над Светозаром Глигорићем, а такође и сјајан тријумф Словена из Руме над Јелицом, који га је довео на деобу високог другог места.

После 5. кола на табели води Југовић са 13 меч бодова, а следе Итака и Словен са 12. На деоби 4. и 5. места су тренутно Новосадски шаховски клуб и Слога турист из Краљева са по 10 меч бодова. У наредним колима Југовић се састаје и са Итаком и са Словеном, тако да ће у директним дуелима бити у прилици да учврсти водећу позицију.

Thumbnail

Такмичење Прве лиге Србије за жене игра се у Новом Саду.На турниру учествује 11 екипа (ШК Нестор одустао непосредно пре такмичења), а у првом колу десило се и прво велико изненађење. Симпатична екипа НДШК Шахматни кружок из Новог Сада савладала је фаворизовану екипу БАС-а, прошлогодишњег првака државе! Предност Новосађанкама веома брзо донела је Катарина Несторовић победом у бурној партији против Ане Бендераћ, а вођство је увећала грузијска звезда Мелиа Саломе победом црним фигурама против Наташе Бојковић. Тачку на славље ставила је Ирена Несторовић, која је у партији од 100 потеза одржала реми против реномиране Украјинке Ине Гапоненко. У дербију првог кола Југовић је славио против Рада са уверљивих 3:1, захваљујући победама Сузане Максимовић и Лене Миладиновић, док је у мечу екипа које се од почетка боре за статус прволигаша Златар из Нове Вароши минимално савладао Раднички из Ћуприје.

У другом колу, нови велики дерби – Југовић против Јелице. После велике борбе на свим таблама, резултат је био нерешен - 2:2. Алина Кашлинскаја и Сузана Максимовић донеле су победе Југовићу, а Адела Великић и Светлана Прудњикова Јелици. Рад је минималним резултатом савладао Шахматни кружок, док је БАС био бољи од Новосадског шаховског клуба. Треће коло донело је максималну победу Југовића над Сомборским шаховским клубом, а нешто нижим резултатом победе су забележили и Јелица, БАС и Рад. У четвртом колу треба похвалити храбру игру Сомборки које су без прве табле успеле да изборе 2:2 са јаком екипом Шахматног кружока. Југовић је био слободан, а остали фаворити су били на висини задатка са екипама значајно слабијим по рејтингу.

У 5. колу два изненађења. Фаворизована екипа БАС-а није успела да савлада екипу Радничког из Ћуприје која се бори за опстанак, те је меч завршен нерешено, док је Рад претрпео максималан пораз од Радничког из Рудоваца. Насупрот томе, Југовић је очекивано био сигуран против Шахматног кружока победивши са 3:1, док је Јелица минималним резултатом савладала Златар.             

После 5. кола на табели води екипа Јелице са 13 меч бодова, али Југовић има меч мање и 10 освојених меч бодова, а са Јелицом је одиграо нерешено, тако да су ове две екипе тренутно изједначене на првом месту. Трећи је БАС са 10, а четврти Рад са 9 меч бодова.

Уколико би Југовићу пошло за руком да освоји титулу и у мушкој и у женској конкуренцији, то би заједно са већ освојеним овогодишњим Купом била  трострука круна српског шаха, коју нико није успео да освоји већ више од две деценије! До краја турнира остало је још 6 кола, а у наредном колу састају се: Југовић – Новосадски ШК, Јелица – Раднички Рудовци, Рад – Раднички Ћуприја, БАС – Рудар Костолац итд.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести