Куп ШСВ: Пехар Херцеговцу

Победник Финала купа Војводине за 2019. годину је екипа ШК „Херцеговац“ из Гајдобре са 11 меч бодова и 11,5 поена.
Finale Kupa Vojvodine u sahu
Фото: Dnevnik.rs

Титулу најбоље екипе у Војводини Гајдобранима су донели Небојша Павков, Драган Чича, Зоран М. Поповић, Недељко Пецељ, Александар Дукић и Страхиња Ђурнић. „Херцеговац“ је три меча решио у своју корист, а два одиграо нерешено и тако претекао првог фаворита по рејтингу, екипу ШК „Светозар Глигорић“ из Панчева. Све је одлучено практично већ у другом колу када је „Херцеговац“ директни окршај са Панчевцима решио у своју корист резултатом 2,5:1,5. Уследили су нерешени мечеви против екипа ШК Старе Пазове и ШК „Бата Ћосић“ из Опова, као и победа у последњем колу против екипе ШК „Сремац“ из Војке.

Иако по рејтингу знатно јача, екипа ШК „Светозар Глигорић“ у саставу: интермајстор Иван Шаренац, интермајстор Милош Лапчевић, ФИДЕ мајстор Владимир В. Костић, ФИДЕ мајстор Бранимир Костић, ФИДЕ мајстор Константин Орлов, и Стефан Вуловић морала је да се задовољи другим местом са 10 меч бодова и 12,5 поена. Треће место су са девет меч бодова поделиле три екипе: Стара Пазова, „Бата Ћосић“ из Опова и Темерин, али је бронза ипак припала Старој Пазови због већег броја поена. У екипи Старе Пазове посебно се истакао њихов водећи играч интермајстор Бранко Станојевић, који је освојио четири поена из пет партија (три победе и два ремија), а неизоставан допринос освајању бронзане медаље дали су и Милан Скоко, Ђорђе Ковачевић и Драган Будимир. Треба још истаћи да су, поред победника Купа, једине две непоражене екипе управо Стара Пазова и „Бата Ћосић“ из Опова.

Финале купа Војводине одржано је у Ковачици од 3. до 5. маја, а учествовало је 15 екипа из целе Војводине. Играло се на четири табле, пет кола по Швајцарском систему паровања. Темпо игре био је 90 минута за целу партију, са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез. Судије турнира Драгољуб и Пера Рацић нису имали тежак задатак, јер су надметања била витешка, а играчи максимално коректни.

Награде најуспешнијима на затварању Купа уручио је председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести