Мамеђаров одбранио титулу

У азербејџанском граду Шамкиру четврти пут је одржан традиционални Меморијал Вугара Гашимова, супертурнир који се организује у част једног од најјачих шахиста Азербејџана, троструког шампиона државе и члана екипе која је постала шампион Европе у Новом Саду 2009. године.
Шакријар Мамеђаров
Фото: Youtube Printscreen

Као и претходних година, учествовали су водећи светски играчи као што су Весли Со, победник готово сваког турнира на коме је учествовао у последњих неколико месеци, Владимир Крамник са својих врло убедљивих 2811 рејтинг поена, Сергеј Карјакин, изазивач у мечу за првака света и прошлогодишњи победник овог турнира, локални херој Шакријар Мамеђаров. Осим ове четворице фаворита, учествовао је још један представник домаћина, Тејмур Раџабов, затим бивши светски шампион Веселин Топалов, Анандов секундант из мечева за првака света Радослав Војташек, водећи енглески шахиста Мајкл Адамс, Украјинац Павел Ељанов и најбољи индијски шахиста, поред Ананда, Пентала Харикришна. Укупно 10 врхунских светских велемајстора који су одиграли 9 врло узбудљивих кола.

Од самог почетка турнира Мамеђаров је играо веома сигурно и већ после 3. кола се издвојио сам на врху табеле. Предност од драгоцених пола поена, испред најближих конкурената Соа и Топалова, увећао је на цео поен до краја турнира, тако да га ни пораз у претпоследњем колу од Војташека није омео да први прође кроз циљ и са 5,5 поена из девет партија одбрани титулу у Шамкиру.

Занимљиво је да је прошле године Мамеђаров морао у плеј-офу да победи Фабијана Каруану да би освојио титулу, а сада се сам нашао на победничком постољу. Додуше, у последњем колу је Весли Со имао шансу да се победом против Харикришне избори за плеј-оф са Мамеђаровим, али индијски велемајстор је одиграо сигурно и Со није имао куд већ да потпише реми. Част да једини постигне победу у последњем колу припала је Крамнику који је савладао Ељанова у епској борби која је трајала пуних 6 сати. Захваљујући овој другој победи у низу, Крамник је са 5 поена избио на деобу другог места са Соом и Топаловим и према додатном критеријуму, већи број победа, освоји друго место. На деоби од 5. до 7. места нашли су се Војташек, Адамс и Карјакин са 4,5 поена, док је 8. место припало Раџабову са 4 поена. На зачељу табеле су се нашли Харикришна и Ељанов са по 3,5 поена.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести