МЕМОРИЈАЛ ИГОРА НАУМКИНА Колчин победник

Меморијални фестивал у част искреног пријатеља многих шахиста и великог шаховског зналца, руског велемајстора Игора Наумкина одржан је у просторијама Новосадског шаховског клуба од 7. до 10. августа.
С. Аталик/ Награђени на турниру у убрзаном шаху
Фото: С. Аталик/ Награђени на турниру у убрзаном шаху

У оквиру фестивала одиграно је три турнира: у класичном, убрзаном и брзопотезном шаху. Надметања у стандардном шаху су била намењена играчима чији је рејтинг испод 2400 поена. Окупило се 24 шахиста и шахисткиња, од чега су њих седморица носиоци неке од међународних титула. Након пет одиграних кола најбоље се показао освајач Б турнира на Војводина опену, Рус који игра под заставом ФИДЕ Максим Колчин са освојених 4,5 поена. Максим је једини реми забележио у трећем колу против свог сународника Антона Јаценка, који је такмичење завршио са пола бода мање, на другој позицији, јер је ремизирао и против ФИДЕ мајстора из Индије Ајај Мушинија. Одлично је одиграо и новосадски двојац интермајстор Дејан Лескур и ФИДЕ мајстор Синиша Ремецки, који су укњижили по 3,5 поена, али је Лескур имао боље додатне критеријуме, па је због тога њему припала награда за освојено треће место.     

Прави спектакл је био турнир у убрзаном шаху, који је био намењен играчима са рејтингом преко 2000, а у конкуренцији се нашло 36 учесника, од тога чак њих 22 су били носиоци неке од међународних титула. Колико је овај турнир био квалитетан, једнако толико је био и неизвестан – прва петорица су на крају имала једнак број освојених поена! Због тога су додатни критеријуми морали да одлуче о наградама, а оне су били највиши код ФИДЕ мајстора Милана Поповића, који је у осам кола имао пет победа, два ремија и једини пораз је претрпео од велемајстора Милоша Перуновића. Руски велемајстор Михаил Бријакин, који однедавно наступа на листи Србије, имао је идентичан учинак, али је једини неуспех претрпео од победника турнира. Искусни велемајстор Суат Аталик није доживео ниједан пораз! Међутим, велики број ремија га је спречио да заузме највишу позицију, па је морао да се задовољи трећим местом. Листу играча са укњижених шест поена заокружили су искусни велемајстори Бранко Дамјановић и Милош Перуновић. Оно што није успео на убрзаном, јесте на брзопотезном турниру, па је Бријакин са импресивних девет поена из 12 партија дошао до првог места. Имао је само један пораз. Пола бода мање је забележио велемајстор Аталик, а о трећем месту је одлучио додатни критеријум, јер су и трећепласирани интермајстор Новак Чабаркапа, као и четвртопласирани ФИДЕ мајстор Егор Корелски дошли до осам поена. На А турниру је учествовало 26 играча, а на Б 14. Након 11 одиграних партија се на највиши степеник попео Бошко Стефановић са сјајних 9,5 поена, и то са само једним поразом. Други је био бугарски велемајстор Милко Попчев са пола поена мање, док је треће место заузео интермајстор Милан Божић, који је имао боље додатне критеријуме од гошће из Кине Ли Дуа.    

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести