Меморијал „Радован Бранков 2022”: Пехар Јоксимовићу

У просторијама ОШК Београд на стадиону на Карабурми одржан је 8. меморијални турнир „Радован Бранков 2022“ у знак сећања на Радована Бранкова, чувеног новинара рођеног у Вршцу 1939. године.
ОШК Београд/Учесници и организатори 8. меморијалног турнира „Радован Бранков 2022”
Фото: ОШК Београд/Учесници и организатори 8. меморијалног турнира „Радован Бранков 2022”

Као новинар и репортер Бранков је радио у „Јежу“, на „Студију Бе“, „Пинку“, у „Станкому“, на РТС-у и на ТВ Бијељина као лутајући репортер. Његове репортаже из Београда и Србије, духовити разговори за чувени „Туп-Туп“ Милована Илића Минимакса, одушевљавали су слушаоце Радио Београда. Био је члан Удружења новинара Србије и награђен је престижним наградама за своје репортаже. Никада није крио љубав према шаху и шахистима. Пријатељ великог броја асова на 64 поља, радо је пратио сва догађања и сматран је за промотора популарне игре. Преминуо је 5. маја 2014. године.

После његове преране смрти, пре осам година је одржан први „Меморијал Раде Бранков“ у брзопотезном шаху. И ове године организатор и домаћин турнира је био ОШК Београд, на челу са агилним Сретеном Ђурићем, познатом по надимку Спаски. Између партија ређале су се успомене на Радета, анегдоте из његовог богатог живота.

– Врхунски професионалац, вишеструко награђиван, Радован је имао велику популарност у народу, умео је да приђе сваком човеку – истакао је новинар Драгутин Карло Минић.

Покровитељ турнира је супруга Радована Бранкова, Лара Бранков – Лала, песникиња која је учесницима уручила своју најновију књигу „Духовно племство“.

– Радован је био увек први на лицу места. Поштен и храбар човек, са својим народом је делио добро и зло. Цео живот је посветио новинарству и драго ми је што се његових репортажа и интервјуа и данас сећају – истакла је Лара Бранков, захваливши се свим учесницима Меморијала.

Учествовало је 18 играча који су одиграли брзопотезни турнир по Бергеровом систему, свако са сваким, у 17 кола. Темпо игре је био пет минута по играчу за целу партију, а спортску правду делио је судија Милан Михајловић. Иако резултат није био у првом плану и није превише битан, Радован Бранков би то сигурно забележио – прво место са по 14 поена поделили су Зоран Миладиновић и ФИДЕ мајстор Драгољуб Јоксимовић, доскорашњи члан клуба из Опова и пензионисани новинар „Политике“. Додатни критеријуми су пресудили да победнички пехар ипак припадне Јоксимовићу, док је треће место са 12 поена освојио Бата Кнежевић. Тројица првопласираних такмичара су награђени пехарима.

Коначан пласман: 1–2. Драгољуб Јоксимовић и Зоран Миладиновић по 14; 3. Бата Кнежевић 12; 4. Миле Златковић 11,5; 5. Зоран Пековић 11; 6. Синиша Ружичић 10; 7. др Андреја Савић 9,5; 8. Раде Тица 9; 9–10. Зоран Матејић и Душан Чича по 8; 11. Сретен Ђурић Спаски 7,5; 12. Милета Цицовић 7; 13. Милан Михајловић 6,5; 14. Драгутин Карло Минић 5,5; 15–16. Кирил Панов и Синиша Кукић по 5; 17. Милорад Меда Давидовић 4,5, и 18. Милан Шарац 4 поена.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести