Меморијални Светосавски рапид турнир у Бођанима: Врхунска приредба у малом селу

У малом војвођанском селу Бођани, на самој граници са Хрватском, одигран је традиционални 15. Светосавски рапид шаховски турнир, који од пре две године носи назив “Меморијал Стеван Лапаји Жуле”, у част познатог шахисте из овог места.
25-Svetosavski rapid turnir u Bodjanima
Фото: Приватна архива

Турнир су заједничким снагама организовали Месна заједница Бођани и ШК “Вељко Влаховић”, а учествовала су 44 играча из Бача, Бачке Паланке, Гајдобре, Војводе Степе, Оџака, Новог Сада, Зрењанина и околних места. Одиграно је седам кола по Швајцарском систему паровања са темпом игре од 15 минута по играчу за целу партију.

Међу такмичарима била су двојица ФИДЕ мајстора, велики број мајсторских кандидата и чак седам омладинаца. Љубазни домаћини, на челу са директором турнира Стеваном Татљаком и техничким директором Милорадом Модићем, потрудили су се да се сви осећају више него добродошли у Ловачком дому, где је такмичење одржано. Турнир је  отворен тако што је супруга покојног Стевана Лапајиа Жулета повукла први потез у партији на првом столу између ФИДЕ мајстора Милоја Брајића и Јана Трусине.

После врло занимљивих борби, прилично убедљиво је тријумфовао Зоран М. Поповић са 6,5 поена, са поеном више од тројице најближих пратилаца који су се нашли на деоби другог места. Међу њима, најбоље додатне критеријуме имао је другопласирани Милош Зоњић, треће место освојио  је Петар Јовановић, док је Недељко Пецељ овог пута морао да се задовољи четвртим. На деоби петог места са по пет поена нашла су се тројица учесника, а Бухолц је пресудио да пето место припадне Александру Дукићу, шесто је освојио ФИДЕ мајстор Лука Рајак, док је седми био Мирослав Илић.

Четворица првопласираних такмичара освојили су новчане награде, тројица најбољих и пехаре, док је победнику турнира припао и прелазни пехар. Симболичну новчану награду за 15. место, колико је дуга и традиција овог турнира, добио је Ђорђе Трифуновић са освојена четири поена. Поред тога, новчано су награђени и најуспешнији такмичар са територије општине Бач – Славиша Врањеш са четири поена, као и најуспешнији Бођанац – Зоран Н. Поповић са три поена, а организатори су симболичним поклонима обрадовали и најстаријег и најмлађег учесника на турниру – Златка Парницког и Илију Јовановића.

У конкуренцији омладинаца најуспешнији је био Михаел Шипек са четири поена, испред Илије Јовановића са 3,5 поена и Немање Ђаковића са два поена. Тројица најбољих омладинаца су освојили пехаре и новчане награде. Може се рећи да предусретљиви домаћини нису заборавили никога када су у питању награде и изражавање захвалности за помоћ у организацији турнира, те су се на симболичан начин одужили и Жарку Дедијеру, који је на турнир довео најбројнију делегацију такмичара и чланова ШК Херцеговац из Гајдобре. Овај турнир је био специфичан и по томе што су и сви такмичари појединачно добили захвалнице као успомену на учешће.

Заједничка оцена свих  је била да су организатори овог традиционалног турнира одржали лекцију из гостопримства неким много већим и познатијим местима у Војводини и шире, као и да су на најлепши могући начин показали да ће име прерано преминулог суграђанина Стевана Лапајиа Жулета заувек остати у сећању.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести