НА ШАХОВСКОМ СРБИЈА ОПЕНУ ВИШЕ ОД 500 ТАКМИЧАРА Садвани тријумфовао

Тре­ће из­да­ње Ср­би­ја опе­на одр­жа­но је од 16. до 24. ју­ла у бе­о­град­ском хо­те­лу „Ме­тро­пол па­лас” и на ње­му се оку­пи­ло ви­ше од 500 уче­сни­ка из це­лог све­та, што га чи­ни јед­ним од нај­ма­сов­ни­јих фе­сти­ва­ла у Евро­пи.
с
Фото: Шаховски савез Србије

Да би се то­ли­ки број љу­ди аде­кват­но уго­стио по­треб­на је бес­пре­кор­на ор­га­ни­за­ци­ја, а у то­ме је ус­пео ор­га­ни­за­ци­о­ни тим на че­лу са ди­рек­то­ром тур­ни­ра, ме­ђу­на­род­ним ор­га­ни­за­то­ром Вла­ди­ми­ром Ша­ко­ти­ћем, и глав­ним су­ди­јом, ме­ђу­на­род­ним ар­би­тром Пе­тром Ву­ји­ћем-Ка­та­ни­ћем. Они су по­ди­гли Ср­би­ја опен на ви­ши ни­во. У окви­ру фе­сти­ва­ла је од­и­гра­но че­ти­ри тур­ни­ра у стан­дард­ном ша­ху (мај­сто­ри, иза­зи­ва­чи, ама­те­ри и по­чет­ни­ци), так­ми­че­ње у убр­за­ном ша­ху, као и шест тур­ни­ра у бр­зо­по­те­зном ша­ху.

Поч­ни­мо од нај­ја­чег тур­ни­ра, ма­стерс, где је са осво­је­них фан­та­стич­них 7,5 по­е­на из де­вет пар­ти­ја сла­вио ин­диј­ски ве­ле­мај­стор Ра­у­нак Са­два­ни. Он је оства­рио од­ли­чан реј­тинг пре­фор­манс од 2727, иако има са­мо 18 го­ди­на! По­ла по­е­на ма­ње су има­ли чи­ле­ан­ски ве­ле­мај­стор Кри­сто­бал Хен­ри­кез и ка­зах­стан­ски ин­тер­мај­стор Ари­стан­бек Ура­за­јев. За­тим сле­ди чи­тав низ игра­ча са по 6,5 по­е­на, ко­је пред­во­ди ко­лум­биј­ски ве­ле­мај­стор Сан­тја­го Ави­ла Па­вас. То­ли­ко је осво­јио и нај­бо­ље пла­си­ра­ни ша­хи­ста из Ср­би­је, Ми­о­драг Пе­ру­но­вић. Жен­ски ве­ле­мај­стор из Ки­не Ли Ксу­е­ји је за­вр­ши­ла на 31. ме­сту, и ти­ме је по­ста­ла нај­бо­ље пла­си­ра­на да­ма на тур­ни­ру. По­ла по­е­на ма­ње је осво­ји­ла пред­став­ни­ца Ср­би­је, жен­ски ФИ­ДЕ мај­стор Елиф Мех­мед.

Ин­тер­мај­стор Ан­ђел­ко Дра­гој­ло­вић је од­и­грао сјај­но у гру­пи ама­те­ра. Осво­јио је 6,5 од мо­гу­ћих се­дам по­е­на, ре­ми­зи­рав­ши са­мо са Агар­вал Ишви­јем из Ин­ди­је у дру­гом ко­лу. Сре­бр­на и брон­за­на ме­да­ља су при­па­ле ФИ­ДЕ мај­сто­ри­ма Сер­гејс Гро­мов­су (Ита­ли­ја) и Са­ши Пан­те­ли­ћу, ко­ји су осво­ји­ли по шест по­е­на, ко­ли­ко је имао и Алек­сан­дар Ста­ма­то­вић, ме­ђу­тим, он је имао не­што сла­би­је до­дат­не кри­те­ри­ју­ме. Да­мир Ви­хан из Ин­ди­је је до­ми­ни­рао у гру­пи по­чет­ни­ка. Он је са фи­ше­ров­ских се­дам по­е­на убе­дљи­во осво­јио пр­во ме­сто. Пра­тио га је Мов­сес Ми­ли­то­вјан из Јер­ме­ни­је, ко­ји је пре­тр­пео са­мо је­дан по­раз. Исти учи­нак је имао и Сри­хас Ма­ди­па­ти из Сје­ди­ње­них Аме­рич­ких Др­жа­ва. Ве­ле­мај­стор Да­ни­ло Ми­ла­но­вић је од­лич­ном игром осво­јио тур­нир иза­зи­ва­ча. Он је укњи­жио 6,5 по­е­на из се­дам рун­ди, ре­ми­зи­рав­ши са­мо са ин­тер­мај­сто­ром Жи­во­ји­ном Љу­би­са­вље­ви­ћем у по­след­њем ко­лу. Рус Ан­тон Ја­цен­ко је имао по­ла по­е­на ма­ње на дру­гом ме­сту, док је тре­ћа на­гра­да при­па­ла ин­тер­мај­сто­ру Јо­ва­ну Ра­дло­вач­ком, ко­ји је пред­во­дио гру­пу игра­ча са 5,5 по­е­на.

На­кон од­и­гра­них пет ква­ли­фи­ка­ци­о­них бр­зо­по­те­зних тур­ни­ра, 32 нај­у­спе­шни­ја уче­сни­ка се ква­ли­фи­ко­ва­ло за фи­нал­ни тур­нир. Ко­ли­ко је овај тур­нир био сна­жан по­ка­зу­је и по­да­так да је би­ло чак 29 уче­сни­ка са не­ком ме­ђу­на­род­ном ти­ту­лом. На­кон пет кру­го­ва, пр­ва на­гра­да је при­па­ла ин­тер­мај­сто­ру из Бо­сне и Хер­це­го­ви­не Бо­ја­ну Мак­си­мо­ви­ћу, пра­ти­ли су га ве­ле­мај­стор из Ко­лум­би­је Га­бри­ел Кар­до­зо, од­но­сно Рус, ко­ји од не­дав­но игра под за­ста­вом Ср­би­је, ве­ле­мај­стор Ми­ха­ил Бри­ја­кин.

Над­ме­та­ње у убр­за­ном ша­ху је би­ло ве­о­ма ин­те­ре­сант­но. Пр­ва че­тво­ри­ца су има­ли јед­нак број по­е­на, по се­дам. До­дат­ни кри­те­ри­ју­ми су од­лу­чи­ли да пр­во ме­сто при­пад­не ве­ле­мај­сто­ру Ми­о­дра­гу Пе­ру­но­ви­ћу, дру­го Ита­ли­ја­ну ве­ле­мај­сто­ру Фран­че­ску Со­ни­су, а тре­ће ве­ле­мај­сто­ру Су­а­ту Ата­ли­ку, ко­ји успе­шно на­сту­па за каћ­ки Ју­го­вић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести