Одржан финални турнир Купа Шаховског савеза Војводине

Финални турнир Купа Шаховског савеза Војводине одржан је претходног викенда у новосадском хотелу „Путник”.
1
Фото: ШШС

Надметања су трајала три дана, а одиграно је пет кола класичног шаха. Занимљиво је да је ово једно од најпосећенијих издања купа у скоријем сећању – наступало је чак 24 екипе. Посебно треба похвалити Шаховски клуб Гимназијалац из Бачке Паланке, који је једини играо са две екипе. Такмичење је прошло без проблема, па судијски тим, на челу са националним арбитром Светланом Стојадинов, није имао тежак задатак. Директор турнира је био председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић, који се постарао да надметање најбољих клубова Војводине прође у сјајној атмосфери. Колико је турнир био уједначен показује и податак да је само ФИДЕ мајстор Младен Дабић (2213) имао свих пет победа.

Нови победник купа је уједно и једина непоражена екипа Југовића из Каћа. Просто је невероватан податак да овај тим игра тако добро куп такмичења. Каћани су освојили чак четири национална купа у претходних 10 година, од тога три у низу! Уз то, треба нагласити и да је и њихова женска екипа тренутни шампион Купа Светозара Глигорића. Они су забележили четири победе и само један нерешен резултат, и то у првом колу против традиционално неугодне екипе Сирмијума из Сремске Митровице. Затим су уследиле победе против ШК Бачка Паланка, Гимназијалца из Бачке Паланке, Ковачице и Хајдука из Бешке. Каћане је до новог трофеја довео тим предвођен искусним велемајстором Синишом Дражићем (2374). Уз њега су у победничком саставу били и интермајстор Синиша Шарић (2388), њих двојица су и шахисти са највећим рејтингом на целом турниру, те ФИДЕ мајстор Младен Дабић (2213), женски ФИДЕ мајстор Анђела Бојичић (2109), Ненад Малешев, Илија Кнежевић (1977) и Владан Јаковљевић (1729). 

Три клуба су поделила пласман од другог до петог места са идентичним бројем освојених поена, али је, због најбољих додатних критеријума, сребро припрало Херцеговцу из Гајдобре. За овај традиоционално снажан клуб су у купу наступали Лав Пајчин (2237), Милан Гагић (2228), Страхиња Ђурнић (2096), мајсторски кандидат Алекса Алимпић (2243) и Драган Чича (2083). Они су једини пораз претрпели од Хајдука из Бешке, у претпоследњем колу.

Тада се чинило да ће куп сигурно отићи у Бешку, јер је ова екипа била једина са стопроцентним учинком. Међутим, последње коло донело је окршај две, до тада једине непоражене екипе – Хајдука и Југовића. У дербију се Југовић боље снашао и освојио куп, а да трагедија за Хајдук из Бешке буде већа остали су и без иједне медаље, јер су завршили на четвртом месту. Резултати осталих сусрета им нису ишли „на руку”, па је бронза припала екипи Цар Душан Јазак. Играчи који су наступали за клуб из овог малог и симпатичног места су: интермајстор Срђан Рогач (2294), ФИДЕ мајстори Андреј Љепић (2219), Ненад Димитријевић (2200) и Данко Бокан (2132), и младе наде Никола Лесковац (2060) и Лазар Гиргис (1807).

У изузетно добрим условима на турниру је учествовао 171 играч, од тога један велемајстор, три интермајстора, осам ФИДЕ мајстора, два женска ФИДЕ мајстора и два мајсторска кандидата. Играли су и интернационалци из Мађарске и Румуније.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести