Одржане прве Летње спортске игре Уљма 2021:Шахисти улепшали  манифестацију

Месна заједница Уљма, у сарадњи са шаховском секцијом ОШ „Бранко Радичевић“, организовала је два турнира, у склопу манифестације -Летње спортске игре Уљма 2021.
sah glavna 1
Фото: Учесници кадетског рапид турнира са судијама и директором турнира, фото: Приватна архива

Најпре је одржан кадетски рапид турнир, на коме су право учешћа имали сви играчи до 18 година. Играло се девет кола по Швајцарском систему и уз компјутерско паровање, а темпо игре је био 10 минута по играчу за целу партију. Учествовало је 16-оро шахиста, 12 дечака и четири девојчице, из Беле Цркве, Врачев Гаја, Алубунара, Ритишева, Новог Сада, Вршца, Кикинде и Уљме. Сви кадети су одиграли заједнички турнир, а награде су подељене посебно у три одвојене категорије – млађи дечаци (до петог разреда), старији дечаци (шести, седми и осми разред и средњошколци) и девојчице.

После занимљивих борби, у групи млађих дечака тријумфовао је Лука Ђукић из Вршца, испред Виктора Рабијца из Уљме и Јована Глишина из Кикинде. У групи старијих дечака, са фишеровских девет поена из девет партија, победнички пехар је подигао Никола Лесковац из Новог Сада, други је био Павле Пејчиновић из Врачев Гаја, а трећи Марко Милићевић из Вршца. Међу девојчицама најуспешнија је била Варвара Вељковић из Беле Цркве, сребрну медаљу освојила је Неда Стојиљковић из Уљме, а бронзану Софија Перовић, такође из Уљме. Укупни победник турнира био је Никола Лесковац, који ниједном свом противнику није препустио чак ни реми! Организатори су за кадете поделили укупно девет пехара – за сваку групу по три пехара за прва три места, а сваки учесник је добио захвалницу. Треба истаћи да су у Уљми остала чак три пехара, од чега два у женској конкуренцији из шаховске школе великог ентузијасте и преданог шаховског радника Стефана Котрле.

Фото: Учесници и организатори брзопотезног турнира, фото: Приватна архива

Одржан је и брзопотезни турнир, који је био отворен за све заинтересоване. Одиграно је девет кола по Швајцарском систему и уз компјутерско паровање, а темпо игре је био пет минута по играчу за целу партију. Овај турнир је рејтингован код ФИДЕ. Учествовало је 14 шахиста из Банатског Карловца, Влајковца, Ритишева, Алибунара, Вршца, Избишта, Беле Цркве, Новог Сада, Врачев Гаја и Уљме. Победник турнира постао је Стефан Котрла из Влајковца, испред Милана Ћурувије из Алибунара и Милана Повића из Банатског Карловца. И овде су подељени пехари за прва три места, као и захвалнице за све учеснике.

Месна Заједница Уљма је,уз помоћ Града Вршца и члана Градског већа задуженог за спорт и омладину Марка Рашића,била је успешан организатор и најбоље је даривала са чак  12 лепих пехара. Председник Шаховског савеза Војводине и међународни судија Зоран Станимировић није имао тежак задатак, јер су се учесници понашали фер и коректно.

Иначе, Летње спортске игре су одржане по први пут, на идеју председника Месне заједнице Уљма Душана Радованова.Уљмани већ годинама имају успешну шаховску секцију чији чланови постижу лепе резултате, а у селу има још успешних спортова. Поред шаха, заступљени су били  кошарка, фудбал, стрељаштво, теквондо и карате, а циљ је да ова манифестација постане традиционална.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести