Олимпијада трећег доба у шаху: Савез пензионера Војводине вицешампион

У Врњачкој Бањи је, у оквиру 12. Олимпијаде трећег доба, одржан екипни турнир у шаху на три табле, уз темпо игре од 10 минута по играчу.
Olimpijada treceg doba u sahu
Фото: Екипа Ппштинског удружења пензионера Пећинци, фото: Приватна архива

Учествовало је 60 екипа, које су одиграле седам кола по Швајцарском систему.

После врло занимљивих и неизвесних борби, победила је екипа Удружења пензионера Савезног министарства унутрашњих послова (СМУП) из Београда у саставу: Милорад Г. Кнежевић, Зоран Угрчић и Горан Иваниш са освојених 17 бодова и 16 поена. Друго место освојила је екипа Савеза пензионера Војводине из Новог Сада у саставу: ФИДЕ мајстор Слободан Бојковић, Михајло Керезовић и Душан Младеновић са 17 бодова и 14 поена. Треће место припало је екипи Градске организације пензионера Ниш у саставу: интермајстор Бранимир Максимовић, Небојша Савић и Ранко Ђурић са 16 бодова и 15,5 поена.

У првих десет пласираних екипа налазе се још две екипе из Војводине, четврто место је заузело Градско удружење пензионера Суботица (прва екипа, ФИДЕ мајстор Лабуд Шћепановић, Милорад Маравић и Золтан Нађ) са 16 бодова и 15 поена, као и Општинско удружење пензионера Пећинци (мајсторски кандидат Лаза Бабић, женски интермајстор Амалија Пихајлић и ФИДЕ мајсторски кандидат Владимир Шарић) са 14 бодова и 13,5 поена. Међу 60 екипа учествовале су још и екипе из Панчева (заузели су 11., 12. и 17. место), Шида (24. место), Бачке Тополе (25. место), Опова (28. место), Врбаса (32. и 49. место), Зрењанина (34. место), Инђије (37. место) и Сремске Митровице (41. место).

Симултанку са учесницима Олимпијаде трећег доба одиграо је велемајстор Душан Рајковић, бивши шампион Југославије и носилац националног признања. У својој 77. години показао је да још увек добро игра победивши резултатом 12:4 (изгубио је од Милорада Ђуровића из Панчева и Едите Кесеги Ђорђевић из Бајине Баште, а ремизирали су Владимир Шарић из Шимановаца, Миланка Ристић из Панчева, Климе Нанушевски из Панчева и Душан Младеновић из Новог Сада).

На брзопотезном турниру, у конкуренцији 15 играча, победио је интермајстор Бранимир Максимовић из Ниша са 12 поена, испред ФИДЕ мајстора Константина Орлова из Панчева са истим бројем поена, али слабијим додатним критеријумима.

Директор ових такмичења био је Василије Белобрковић, главни судија Миливоје Миливојевић из Београда, а паровање и контролу суђења вршио је Бобан Милојевић из Јагодине (обојица међународне судије ФИДЕ). 

В. Шарић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести