Онлајн Штајницов меморијал: Шампиони Лахно и Карлсен

У славу и част првог светског шаховског шампиона Виљема Штајница (1836–1900), ФИДЕ је организовала први онлајн Штајницов меморијал.
Брзопотезни светски шампиони потврдили доминацију: Катерина Лахно и Магнус Карлсен
Фото: Брзопотезни светски шампиони потврдили доминацију: Катерина Лахно и Магнус Карлсен

У оквиру овог догађаја, одржана су два одвојена турнира – женски и мушки, а оба су играна по двокружном Бергеровом систему са по 10 играча. Темпо игре је био три минута по играчу, са додатком од две секунде за сваки одиграни потез почевши од првог. Није била дозвољена понуда ремија пре 30. потеза. Укупан наградни фонд је износио 30.000 евра, а у случају да након 18 одиграних партија два играча имају исти број поена одлучивала би Армагедон партија, у којој бели има пет минута, а црни четири, али се реми рачуна као победа за црног.

На мушком турниру су, поред очекиваног учешћа светског шампиона Магнуса Карлсена, наступали: Петер Свидлер, Александар Гришчук и Данил Дубов (Русија), Антон Коробов (Украјина), Шакријар Мамеђаров (Азербејџан), Џефри Ксионг (САД), Кванг Лием Ли (Вијетнам), Ксиангзи Бу (Кина) и Давид Антон Гихаро (Шпанија). После првог дана такмичења, на изненађење многих, на првој позицији издвојио се најмлађи учесник турнира – Данил Дубов! Дубов је силовито стартовао и чинило се да крупним корацима граби ка трофеју. Ипак, последњег дана такмичења богиња Каиса није била на његовој страни, те је забележио три пораза и два ремија, што је било више него довољно Магнусу Карлсену да га претекне на првој позицији и то са чак два поена предности. Тако је, на крају, Карлсен тријумфовао са 12 поена из 18 партија, испред Дубова са 10 и Свидлера са 9,5 поена. Велико изненађење је последње место троструког светског шампиона у брзопотезном шаху Александера Гришчука, који је освојио седам поена.

На женском турниру владала је много већа неизвесност до самог краја. Актуелна светска шампионка у брзопотезном шаху Катерина Лахно (Русија) водила је током скоро читавог турнира, али са малом разликом у поенима у односу на најближе пратиоце. За петама су јој стално биле Александра Костењук (Русија), Жансаја Абдумалик (Казахстан), Жонгји Тан и Тингђи Леи (Кина), а своју шансу су тражиле и Мари Шебаг (Француска), Антоанета Стефанова (Бугарска) и Сарасадат Кадемалшари (Иран). На крају, након што је Лахно у последњем колу ремизирала са Абдумалик а Леи савладала Елизабет Пец (Немачка), прво место су са 12 поена из 18 партија поделиле Лахно и Леи и, према правилима турнира, морале да одиграју додатну Армагедон партију. Ова партија је трајала невероватна 152 потеза и завршена је победом Лахно као црне, која је тиме и заслужено освојила прву награду. Леи је била друга, док је трећа Жансаја Абдумалик са 11,5 поена.

Када је турнир завршен, председник ФИДЕ Аркадиј Дворкович изјавио је да је лепо видети да актуелни светски шампиони у брзопотезном шаху Магнус Карлсен и Катерина Лахно показују конзистентне резултате у овом формату, победивши сада и на Штајницовом меморијалу. – То је још један доказ да, када се игра велики број партија, најбољи морају да испливају на површину, упркос великој непредвидивости која је узрокована брзином саме игре – рекао је Дворкович.  

Ипак, Карлсен је био веома самокритичан када је у питању његова игра, што потврђује и изјава коју је дао након освајања турнира.

– Срећнији сам него што бих био да нисам победио на турниру, али је моја игра била очајна од почетка до краја – рекао је Карлсен.

Са друге стране, Лахно је била видно усхићенија својим тријумфом, истакавши да је играње шаха онлајн, док мора код куће да брине о деци, веома исцрпљујуће. Удата за Александера Гришчука, са којим има троје деце, Лахно је признала да није велики фан играња шаха преко компјутера. – Волим да видим свог противника, да разменимо идеје, да причамо после партије, навикла сам на то у протеклих 26 година, колико се бавим шахом, а старе навике се тешко мењају – казала  је Лахно.

Следећи онлајн турнир је Линдорз Еби рапид изазов, 150.000 долара вредан рапид турнир шкотске дестилерије вискија. Победнику ће припасти 45.000 долара, а учествују сви најјачи шахисти данашњице.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести