Опен „Сенћанска битка”: Тријумф велемајстора Александра Ковачевића

У Сенти је одржан један од најпознатијих опен турнира у нашој земљи, традиционална 22. Сенћанска битка.
Vucinic, Kovacevic i Cabarkapa/Open Sencanska bitka
Фото: Тројица првопласираних: Гојко Вучинић, Александар Ковачевић и Новак Чабаркапа

На главном турниру учествовало је 90 играча из 12 држава, док је на Б турниру играло 28 играча из четири државе. Одиграно је девет кола по Швајцарском систему, а темпо игре је био 90 минута по играчу за целу партију, с додатком од по 30 секунди за сваки одиграни потез.

Рано током турнира новосадски велемајстор Александар Ковачевић је преузео кормило и на крају сасвим заслужено тријумфовао са сјајних 7,5 поена из девет партија, без иједног пораза! Једине ремије с победником изборили су наши играчи – интермајстори Дејан Несторовић и Новак Чабаркапа, и ФИДЕ мајстор Лука Будисављевић. Честитке за одличну игру заслужује и млади интермајстор из Суботице Новак Чабаркапа, који је са седам поена освојио друго место, а такође није изгубио ниједну партију! Бронзана медаља припала је још једном младом шахисти, интермајстору Гојку Вучинићу који је имао најбоље додатне критеријуме у групи играча са по 6,5 поена. Занимљиво је да је идентичан поредак наших шахиста био и на стартној листи поређаној по рејтингу, с тим да је на првом месту тада био велемајстор из Хрватске Огњен Цвитан, коме је на крају припало 9. место са шест поена.

Међу играчима са по 6,5 поена нашли су се редом и интермајстор Дамбатар Бацурен из Монголије, затим наш интермајстор Дејан Несторовић, млада нада ФИДЕ мајстор Лука Будисављевић и такође гошћа из Монголије, женски интермајстор Уртсаих Уринтуја. Леп успех остварили су и наши млади шахисти, ФИДЕ мајстори Вук Жегарац и Филип Кумић, као и омладински првак Србије ФИДЕ мајстор Милош Милошевић, који су са по шест поена освојили редом 10, 11. и 12. место. Занимљиво је и да је првак Азије до 12 година, Монголац Јесунтумур Тугстумур освојио одлично 18. место са шест поена, у конкуренцији много старијих и искуснијих играча. За њега је ово лето било прилично успешно, будући да је одиграо серију турнира у Србији и свуда постигао запажен резултат – 3. место са 7,5 поена на Фестивалу шаха у Шумицама у Београду, 10. место са 6,5 поена на Опену у Параћину и тренутно 25. место са три поена из пет партија на Међународном првенству Војводине које се одржава у Новом Саду.

На крају, радује да је толико младих играча узело учешћа на овом јаком опену и да су остварили веома добре резултате, што показује да у Србији управо сазрева нова генерација будућих велемајстора и кандидата за репрезентативни дрес.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести